Cancerul ovarian este o boală asociată în principal femeilor în vârstă, însă din ce în ce mai multe tinere, chiar adolescente, se confruntă cu această boală extrem de gravă, supranumită și „ucigașul tăcut”. În mai mult de jumătate din cazuri, boala se manifestă la femei cu vârste sub 65 de ani.
Modelul Peyton Linafelter, în vârstă de numai 16 ani, a povestit experiența sa traumatizantă cu această boală, în dorința de a trage un semnal de alarmă cu privire la gravitatea maladiei.
”Vedeam că burta începuse să capete proporții, dar aveam impresia că asta se întâmpla din cauză că mâncam prea mult. Însă, pe măsură ce timpul trecea, burta mea devenea din ce în ce mai mare. Ajunsesem să arăt ca și cum aș fi fost însărcinată. Aveam dureri mari de spate și de abdomen”.
Chiar în ziua în care a împlinit 16 ani, Peyton a fost diagnosticată cu cancer ovarian în stadiu IV. Cancerul se răspândise deja în plămânii și abdomenul adolescentei. „Eram pur și simplu șocată!” povestește tânăra, potrivit metro.co.uk.
A început imediat chimioterapia, iar medicii au operat-o de urgență. Acum, boala este în remisie. Din fericire, cazul lui Peyton este unul fericit, medicii au intervenit la timp.
Ucigașul tăcut
Cancerul ovarian este principala cauză de deces în urma afecțiunilor ginecologice. Ca majoritatea formelor de cancer, și cel ovarian acționează în tacere, iar atunci când apar primele semnale evidente este, de obicei, prea târziu. Pentru că simptomele bolii sunt subtile, vagi, cancerul ovarian poate fi numit, pe bună dreptate, ucigașul tăcut.
Femeile merg la doctor și solicită un test Papanicolau, crezând că, în felul acesta, se testează și pentru cancerul ovarian, însă nu este așa. Această analiză identifică starea de sănătate a colului uterin, favorizând diagnosticul într-un stadiu incipient.
Vedeți aici care sunt simptomele cancerului ovarian