Tulburările alimentare sunt mai răspandite decât avem mulţi dintre noi impresia, gravitatea lor variind de la persoana la persoana. O persoana care sufera de o tulburare alimentare poate fie sa manance in mod excesiv, fie sa se infometeze, oscilatiile in greutatea corporala fiind un prim semn al unei astfel de afectiuni.
Nu doar anorexia si bulimia sunt tulburari alimentare, in aceasta cateogie intrand si mancatul haotic, obicei de care sufera numeroase femei, indiferent de varsta.
Ce inseamna sa mananci haotic Tulburarea alimentara manifestata prin mancatul haotic este un precursor al bulimiei sau al anorexiei. Practic, se manifesta prin momente in care o persoana mananca excesiv de mult si slab calitativ, urmate de momente in care face, practic, foamea. Daca, spre exemplu, dimineata, in drum spre munca, iti cumperi trei-patru produse de patiserie si un chec de mici dimensiuni si le mananci pe toate odata este un semn ca alimentatia ta este haotica.
Daca ai in fata o tableta de ciocolata si o mananci pe toata odata, iar apoi te simti vinovata de ceea ce ai facut, se prea poate sa suferi de aceasta forma incipienta de tulburare alimentare. Practic, nu stii cand sa te opresti, simti ca nu te poti opri si apoi ai remuscari pentru ceea ce ai facut. Simti ca te-ai ingrasat, motiv pentru care refuzi sa mai mananci o perioada lunga de timp, in speranta sa compensezi acea masa nesanatoasa.
Cei care obisnuiesc sa manance astfel sufera de fluctuatii in greutatea corporala, iar momentele in care consuma aceste alimente sunt, de cele mai multe ori, private, fara prezenta altei persoane. Daca obisnuiesti sa mananci mult cand esti singura si chiar te feresti de oameni, ti-e teama sa nu te prinda cand mananci o tava de prajituri deodata, ar trebui sa-ti reevaluezi alimentatia, dar si starea de spirit, caci acest tipar in alimentatie se dezvolta pe fond nervos, emotional.
Continuarea pe lyla.ro