Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Salata de morcovi pentru sănătatea femeilor, virală pe internet. Ce beneficii are

Salata de morcovi pentru sănătatea femeilor, virală pe internet. Ce beneficii are

salata morcovi femeie
Internauții spun că salata de morcovi ar scădea nivelul de estrogen. Foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    20 Oct 2024   •   13:45

Salata de morcovi cruzi are milioane de vizualizări pe TikTok, multe utilizatoare afirmând că după ce au consumat-o zilnic, nivelul de hormoni li s-a echilibrat.

Mulți influenceri susțin că unul dintre principalele beneficii ale acestei salate este scăderea nivelului de estrogen, scrie CNBC.

"Acest lucru a devenit cu siguranță un element de bază în dieta mea pentru a-mi echilibra excesul de estrogen care poate atinge valori maxime în anumite momente ale ciclului menstrual", a spus Paige Nicole, o utilizatoare de TikTok, într-un videoclip în care vorbea despre salata de morcovi cruzi.

Alți utilizatori spun că au observat, de asemenea, schimbări în funcționarea ficatului și a glandei tiroide. Unii chiar atribuie această salată de legume pierderii în greutate.

Rețetele pentru salata de morcovi cruzi includ și alte ingrediente precum uleiul de măsline și oțetul de mere, două ingrediente care au și ele beneficii dovedite pentru sănătate. Dar, ca în cazul oricărei tendințe virale de pe internet, este important să verificăm dacă știința susține aceste afirmații.

Iată ce spun nutriționiștii despre acest trend și dacă morcovii cruzi chiar pot ajuta la echilibrarea hormonală.

Poate salata de morcovi cruzi să-ți echilibreze hormonii?

Nu există studii detaliate care să examineze impactul morcovilor cruzi asupra nivelurilor de estrogen, spune Sue-Ellen Anderson Haynes, dietetician-nutriționist și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.

Conform unui studiu publicat în „Maturitas”, un jurnal internațional dedicat sănătății post-reproductive, intestinul este unul dintre principalii regulatori ai estrogenului din organism. Astfel, consumul de alimente bogate în fibre în apropierea ciclului menstrual, când se produc cele mai mari cantități de estrogen, poate fi util.

"Se pare că acest trend de pe TikTok are un sâmbure de adevăr, deoarece consumul de alimente crude, bogate în fibre, poate ajuta intestinul să elimine acest exces de estrogen", spune Anderson Haynes. "Bacteriile bune din intestin folosesc fibrele și le transformă în substanțe care îmbunătățesc sănătatea intestinală, reproductivă și generală."

Intestinul are microbi care eliberează enzime ce descompun estrogenul. Dacă aceste enzime nu sunt eliberate, estrogenul nu este descompus, adaugă ea. Când estrogenul nu este descompus și eliminat, acesta se acumulează și poate crește riscul de endometrioză, sindromul ovarului polichistic (PCOS), cancer și infertilitate.

Unele videoclipuri de pe TikTok se referă în special la persoanele cu un nivel mare de estrogen, mai ridicat în comparație cu nivelul de progesteron.

Salata de morcovi cruzi "nu ar funcționa neapărat pentru dominanța estrogenică decât dacă nivelul de estrogen chiar este ridicat", spune Melissa Groves Azzaro, dietetician-nutriționist specializat în echilibrarea hormonală, fertilitate și PCOS.

Acestea sunt trei posibile cauze ale dominanței estrogenice, conform Groves Azzaro: nivelul de estrogen este ridicat, nivelul de progesteron este scăzut în comparație cu estrogenul sau estrogenul este eliminat pe o cale mai puțin eficientă.

"Morcovii nu vor ajuta la creșterea nivelului de progesteron", adaugă ea.

Nu, morcovii nu sunt cele mai bune legume pentru echilibrul hormonal

"Trendul cu salata de morcovi cruzi nu este dăunătoare, dar probabil nu este nici extrem de benefică", spune Groves Azzaro.

Deși alimentele bogate în fibre, cum ar fi morcovii, pot fi utile pentru persoanele cu niveluri anormal de ridicate de estrogen, acestea nu sunt singurele sau cele mai bune legume pentru reglarea echilibrului hormonal.

"Probabil că morcovii ar fi pe locul zece pe listă", spune Groves Azzaro. "Toate legumele crucifere scad nivelul de estrogen. De obicei, recomand una până la două porții de legume crucifere pe zi."

Groves Azzaro recomandă consumul zilnic al acestor legume crucifere și alte alimente pentru echilibrul hormonal:

  • Germeni de broccoli
  • Broccoli
  • Conopidă
  • Varză de Bruxelles
  • Ridichi
  • Varză
  • Napi
  • Citrice
  • Fructe de pădure
  • Semințe de in

"Nu este un singur aliment pe care îl mâncăm sau o singură schimbare în stilul de viață care face diferența", spune ea. "Este vorba de acțiunile consecvente pe care le facem zi de zi."

×
Subiecte în articol: estrogen morcovi
Parteneri
x close