Descoperirea unei noi celule de grăsime ar putea explica legătura dintre renunțarea la fumat și creșterea în greutate și ar putea duce la tratamente imbunătățite pentru obezitate.
Într-un studiu realizat recent de Universitatea din Michigan Life Sciences Institute, o echipă de cercetători a explorat funcția unui nou tip de celule de grăsime: celula termogenă sau "bej".Celulele grase „bej” ard energie atunci când sunt activate prin termogeneză, adică atunci când se produce căldură în corp.
Constatările lor publicate în revista Nature Medicine, au descoperit o moleculă prezentă în grăsimea „bej” numită CHRNA2 (receptorul colinergic nicotinic alfa 2), o proteină care joacă un rol important în termogeneză și duce la arderea grăsimilor în loc de stocarea acesteia. Interesant este că CHRNA2 este de asemenea cunoscut pentru reglementarea dependenței de nicotină din creier.
Prin urmare aceste constatări ar putea explică motivele pentru care persoanele care renunță la fumat câștigă în greutate deoarece nicotina din țigări a fost dovedită să suprime apetitul fumătorilor.
Cercetătorii au subliniat faptul că această cercetare nu are scopul de a încuraja oamenii să fumeze pentru a evită creșterea în greutate ci mai degrabă faptul că această descoperire ar putea ajuta persoanele care suferă de obezitate sau probleme metabolice, pentru că arată ce tip de grăsime este mai ușor de ars.
„Grasimea bej este foarte importantă în reglarea întregii sănătăți metabolice. Rezultatele noastre pe șoareci arată că dacă pierdeți chiar și un aspect al care duce la producția acestui tip de grasimse veți avea rata metabolică compromisă. Cu cât putem găsi mai rapid o cal precisă pentru activarea grăsimii bej, cu atât este mai probabil să găsim o terapie eficientă pentru sănătatea metabolică care nu are efecte secundare nocive", au declarat autorii studiului.
Sursă: The Independent