Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă România. Creşte numărul copiilor cu boli de inimă, dar nu avem bani pentru operaţii

România. Creşte numărul copiilor cu boli de inimă, dar nu avem bani pentru operaţii

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 23:15 08 Noi 2011 Modificat la 23:15 08 Noi 2011
România. Creşte numărul copiilor cu boli de inimă, dar nu avem bani pentru operaţii
Foto: Intact Images

Copiii care suferă de boli cardiace au tot mai puţine şanse să fie operaţi în România. Chiar dacă avem medici specializaţi, fondurile sunt din ce în ce mai puţine, la fel ca şi personalul.

Doctorii de la fostul Institut al Inimii din Tîrgu-Mureş spun că, anul acesta, vor avea cu 100 de intervenţii mai puţin faţă de anii trecuţi, deşi lista copiilor care au nevoie de ajutor este tot mai lungă.

Marţi, medicii de la Spitalul de Urgenţă din Tîrgu-Mureş au mai salvat viaţa unui copil. A fost o intervenţie dificilă, pe care o fac însă aproape cu ochii închişi.

Sute de copii au primit o nouă şansă la viaţă în clinica din Tîrgu-Mureş. Acum, cazurile fericite sunt din ce în ce mai puţine, iar lipsa personalului şi a fondurilor i-a obligat pe medici să scadă numărul de operaţii.

"Este un număr limitat de cazuri pe care le facem dacă vrem să-i îngrijim cum trebuie. Operăm puţin, iar lista de aşteptare este foarte lungă", a declarat dr. Sorin Paşcanu, şeful secţiei ATI de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară.

"Este vorba de 1000-1.400 de copii care ar trebui operaţi pe baza standardelor din străinătate, dar eu nu operez în ritmul în care aş dori", a spus dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Tîrgu-Mureş.

Conform standardelor europene, în România ar trebui să existe patru centre de tratare a copiilor cu probleme cardiace. Pentru moment, însă, clinica din Tîrgu-Mureş e singurul centru şi depinde de fondurile Spitalului de Urgenţă din oraş. Asta pentru că reforma sistemului sanitar a desfiinţat fostul Institut al Inimii, după o activitate de 15 ani.

×
x close