Toamna, dar mai ales iarna, nu ne putem lipsi de zacuscă. Acest preparat făcut din legume coapte este extrem de gustos.
Vă invităm să încercaţi o zacuscă de vinete.
Ingrediente:
3 kg de vinete
1 l de ulei
două kg de ardei capia
două kg de roşii
1 kg de morcovi
1,5 kg de ceapă
o linguriţă de piper
două linguri de sare
Mod de preparare:
Se coc vinetele, se curăţă, se pun la scurs şi mai apoi se toacă mărunt. Se coc apoi şi ardeii, se curăţă şi se taie mărunt. Ceapa se spală şi se taie mărunt. Morcovii se curăţă, se spală, apoi se dau pe răzătoare. Roşiile se curăţă de coajă şi se taie mărunt. Într-un ceaun se toarnă uleiul, se pune la foc şi se căleşte ceapa, iar când s-a înmuiat puţin se pun morcovii. După 5 minute se pun şi ardeii, apoi vinetele, roşiile, sare şi piper. Se lasă să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când. Când iese uleiul la suprafaţă zacusca şi se poate pune în borcane, după care se bagă la cuptor timp de 10-15 minute, pentru sterilizare.