Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Primele semne că începi să îți pierzi memoria. Vlad Ciurea: ”Abia atunci trebuie să te îngrijorezi”

Primele semne că începi să îți pierzi memoria. Vlad Ciurea: ”Abia atunci trebuie să te îngrijorezi”

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 07:00 14 Dec 2024 Modificat la 07:00 14 Dec 2024
Antena 3 CNN
Prof. dr. Vlad Ciurea. Sursa foto: Antena 3 CNN

Profesorul Vlad Ciurea, renumit neurochirurg, a vorbit despre debutul și prevenția bolii Alzheimer în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN. 

Alzheimerul și memoria recentă

Potrivit medicului, Boala Alzheimer, descrisă pentru prima dată de savantul Alois Alzheimer, afectează în principal memoria recentă. „De exemplu, mama sau bunica uită unde a pus cheile și le găsește în frigider. Este primul semn că memoria este afectată,” a explicat Vlad Ciurea.

Cum apare boala?

Profesorul a detaliat procesul prin care creierul se degradează din cauza acumulării de beta-amiloizi, substanțe care sufocă celulele nervoase. În timpul nopții, celulele microgliale curăță creierul de aceste reziduuri, însă când acest proces nu funcționează corect, celulele neuronale încep să moară în lanț, afectând conexiunile sinaptice.

„Când celulele cad în grup, memoria începe să se piardă, iar creierul devine disfuncțional,” a spus Vlad Ciurea. Factorii care favorizează această degenerare includ poluarea, stresul, bolile cronice, precum hipertensiunea, diabetul, obezitatea, dar și izolarea socială.

Poate fi prevenit?

Pentru a preveni boala, Vlad Ciurea recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos. „Aerul curat, mișcarea, alimentația proaspătă, socializarea și starea de bine reduc riscul Alzheimerului,” a explicat profesorul. În zonele sudice ale Europei, unde oamenii sunt mai veseli și mai activi social, incidența Alzheimerului este mai mică, spre deosebire de țările nordice, precum Finlanda, unde izolarea este frecventă.

„Omul este un animal social. Dacă îl închizi pe bunicul sau pe bunica în casă, îi izolezi și îi privezi de interacțiune, îi distrugi,” a avertizat Vlad Ciurea.

Profesorul subliniază că prevenția Alzheimerului nu constă doar în alimentație curată, ci și în menținerea unui mediu lipsit de poluare, comunicarea pozitivă și evitarea stresului. „Chiar și o simplă plimbare într-o pădurice sau o discuție cu cei dragi poate face diferența,” a concluzionat el.

×
x close