In lumea de astazi exista o nevoie din ce in ce mai mare pentru medicamente si solutii medicale inovative. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca ne confruntam cu peste 8000 de maladii, dar doar pentru 3000 dintre aceastea exista tratamente disponbile, cu o rata mai mare sau mai mica de succes.
Acoperirea nevoilor de tratament pentru diversele arii terapeutice difera. Daca domeniul cardiologiei este acoperit in proportie de 80%, in oncologie acoperirea este de doar 20%, nevoia pentru tratamente noi, inovatoare ramanand una ridicata.
Sanatate este un domeniu in continua schimbare. Pacientii, medicii si nu in ultimul rand asiguratorii solicita medicamente mai sigure si mai eficiente, care sa raspunda atat nevoilor terapeutice cat si conditiilor unor bugete reduse.
Cererea crescuta pentru medicamente mai eficiente dar si cu impact terapeutic este generata de imbatranirea populatiei dar si de presiunile economice si financiare.
In multe arii terapeutice, medicina personalizata reprezinta o solutie pentru gasirea unor mecanisme prin care patienii primesc tratamentul de care au nevoie, iar asiguratorii deconteaza medicamente eficiente.
Inovatia in domeniul farmaceutic este menita sa ajunga la cei care au nevoie de ea in primul rand: pacientii. La randul lor, acestia trebuie sa beneficieze de cele mai noi descoperiri medicale cat mai curand posibil si pe scara larga.
In contextul mult asteptatei actualizari a listei medicamentelor gratuite si compensate, actorii din sistemul de sanatate trebuie sa conlucreze pentru a gasi solutii sustenabile pe termen lung, pentru a facilita accesul pacientilor la medicamentele salvatoare de vieti de care au nevoie.
Evenimentul « Lista de medicamente gratuite si compensate » organizat in Bucuresti in data de 10 aprilie a reunit reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Ministerului Finantelor Public, Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, reprezentanti ai industriei farmaceutice si ai organizatiilor profesionale, jurnalisti si pacienti, in incercarea de a construi o platforma de dialog menita sa faciliteze gasirea acestor solutii.