Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Oul, între super aliment şi risc pentru sănătate. Câte ouă este recomandat să consumi zilnic

Oul, între super aliment şi risc pentru sănătate. Câte ouă este recomandat să consumi zilnic

I.D.
1 minut de citit Publicat la 12:30 29 Sep 2024 Modificat la 12:30 29 Sep 2024
Un ou mare con?ine 186 mg de colesterol, adic? mai mult de jum?tate din doza zilnic? recomandat?
Ouăle sunt un aliment nutritiv și versatil, dar există o limită peste care consumul lor excesiv poate avea efecte negative. FOTO: Getty Images.com

Ouăle sunt un aliment nutritiv și versatil, dar există o limită peste care consumul lor excesiv poate avea efecte negative.

"Oul este un super aliment pe care ar trebui să-l includem în alimentația noastră zilnică. Nu există o regulă oficială care să spună câte ouă trebuie să mâncăm pe săptămână, dar recomand ca atât femeile, cât și bărbații să consume între 7 și 14 ouă pe săptămână. Un bărbat poate consuma 3-4 ouă pe zi, iar o femeie 2 ouă, inclusiv în timpul sarcinii, când oul este foarte valoros datorită conținutului ridicat de colină. Colina este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului fătului.", a spus medicul nutriţionist Bianca Doamna, în cadrul emisiunii Numai de bine.

Un ou mare conține 186 mg de colesterol, adică mai mult de jumătate din doza zilnică recomandată. Deși studiile arată că ouăle nu afectează semnificativ nivelul de colesterol la majoritatea persoanelor, cei cu diabet sau risc cardiovascular ar trebui să fie mai prudenți.

Dr. Bianca Doamna subliniază că "Ouăle conțin aproximativ 6 grame de proteine, iod pentru funcția tiroidiană, fosfor și calciu pentru sănătatea oaselor, seleniu pentru păr și unghii, și vitamina D naturală. Sunt esențiale și în sarcină, fiind bogate în folat seric."

Ouăle sunt printre cei mai comuni alergeni alimentari, în special la copii. Alergiile pot varia de la reacții ușoare la severe, iar persoanele afectate trebuie să evite ouăle sub orice formă.

"Aveți grijă la riscul de contaminare cu Salmonella. Evitați ouăle cu coaja crăpată și faceți testul prospețimii cu apă – ouăle proaspete se scufundă, cele vechi plutesc.", a mai spus medicul.

Depozitați ouăle pe raftul din mijloc al frigiderului, nu pe ușa acestuia. Oul fiert este cea mai sănătoasă opțiune calorică, dar puteți prăji ouăle în apă cu puțin ulei de măsline pentru gust. Iar pentru a verifica prospețimea ouălor, poți face testul cu apă: scufundă oul într-un pahar cu apă: dacă se scufundă și rămâne pe fund, este proaspăt, iar dacă plutește, este vechi. De asemenea, un ou proaspăt are un miros neutru și un gălbenuș ferm care nu se sparge ușor.

×
x close