Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Obiceiul zilnic care duce la creşterea colesterolului. Medic: Noi putem să prevenim, totul poate fi modificat

Obiceiul zilnic care duce la creşterea colesterolului. Medic: Noi putem să prevenim, totul poate fi modificat

trauma femeie tristete getty images
Alimentaţia greşită şi stresul, printre factorii care duc la creşterea colesterolului. Sursă foto: Getty Images
de Andreea Cigolea    |    12 Aug 2024   •   07:00

Unele obiceiuri zilnice, pe care le considerăm banale la prima vedere, pot duce la creşterea colesterolului, iar de aici şi până la o boală cardiovasculară nu mai este mult, atrag atenţia medicii.

Cel mai comune obiceiuri care duc la creşterea colesterolului şi pe care fiecare dintre noi le poate controla şi modifica sunt mâncărurile grase, stresul, sedentarismul şi lipsa somnului, a spus medicul Ruxandra Constantina, la Antena 3 CNN.

Obiceiurile zilnice care duc la creşterea colesterolului

„Cauzele genetice sunt destul de rare, dar în rest totul ține de stilul nostru de viață și acesta este un factor care poate fi modificat. 

Culmea, el determină boli cardiovasculare, deși noi am putea să prevenim asta prin schimbarea stilului de viață. 

Adică ce factor favorizant din stilul de viață determină creșterea colesterolului? În primul rând, alimentația. 

Dacă alegem mâncăruri grase, cu grăsimi saturate în exces, animale sau chiar din uleiul de cocos şi uleiul de palmier care conțin grăsimi saturate sau grăsimile trans din toate snacks-uri, chipsuri, aluaturi congelate, mezeluri procesate.

Apoi, sedentarismul este un factor favorizant. La fel, stresul. El este un dușman tăcut care ne îmbolnăvește încet și sigur. 

Și nu în ultimul rând, dacă nu ne respectăm orele de odihnă, acele minim 8-9 ore de somn pe noapte. Şi foarte important e să renunțăm la obiceiurile nocive: alcoolul în exces și fumatul.

Colesterolul nu doare. Care sunt semnele pe care le dă organismul

Colesterolul nu doare, dar dor organele pe unde el se depune, de exemplu vasele la nivelul inimii, unde poate să provoace diferite tulburări sau la nivelul ficatului și, atunci, aceste simptome sunt nespecifice. 

Poate fi o stare de oboseală, de astenie, dureri de cap, colici abdominale, deci nu trebuie să ne bazăm pe ele. 

De multe ori putem să descoperim, după ce am avut un AVC sau un infarct și n-am vrea să ajungem în acest stadiu. 

Deci este foarte important pentru om sănătos care n-are probleme de boli degenerative cronice, o dată pe an să-şi determine colesterolul. Și nu doar colesterolul total, ci și acele fracțiuni, colesterolul bun, colesterolul rău, trigliceridele”, a atras atenţia dr. Ruxandra Constantina, la rubrica Sfat de sănatate, de la Antena 3 CNN.

Europa este continentul cu cea mai mare prevalență a colesterolului mărit. Colesterolul crescut este responsabil de apariția bolilor cardiovasculare, care reprezintă principala cauză de mortalitate în România. 

Acestea se întâmplă în ciuda faptului că este un factor de risc modificabil, așa că mare atenție ce mâncați în primul rând.

 

×
Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Vezi toate știrile din Viață sănătoasă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close