Ridicarea greutăților de trei ori pe săptămână poate oferi corpului un aspect mai tânăr cu până la opt ani, potrivit unui nou studiu. Deși exercițiile de forță sunt asociate de mult timp cu sănătatea oaselor și a mușchilor, cercetarea, realizată pe un eșantion de 4.800 de persoane, a descoperit că aceste activități sunt corelate și cu o vârstă biologică mai scăzută, scrie yahoo.com.
Conform recomandărilor NHS, adulții ar trebui să fie activi zilnic și să realizeze 150 de minute de activitate moderată sau 75 de minute de activitate intensă în fiecare săptămână. Acest studiu s-a concentrat însă pe impactul antrenamentului cu greutăți asupra corpului, analizând lungimea telomerilor – secțiuni de ADN situate la capetele cromozomilor care funcționează precum capetele de protecție ale șireturilor, prevenind deteriorarea materialului genetic.
Cercetările anterioare au arătat că telomerii mai lungi sunt asociați cu o speranță de viață mai mare, în timp ce lungimea lor scade odată cu înaintarea în vârstă. În urma analizelor de sânge, cercetătorii au descoperit însă că persoanele care se antrenează frecvent au telomeri mai lungi, iar beneficiile cresc proporțional cu timpul dedicat antrenamentului.
Fiecare 10 minute de antrenament cu greutăți pe săptămână au fost asociate cu o reducere a vârstei biologice echivalentă cu cinci luni, iar efectele pozitive au fost observate indiferent de vârstă sau gen. În medie, 90 de minute de antrenament pe săptămână au fost asociate cu o vârstă biologică cu 3,9 ani mai mică, au scris cercetătorii în lucrare.
Profesorul Larry Tucker, specialist în științe ale exercițiului fizic la Universitatea Brigham Young (BYU) din SUA, care a condus studiul, a subliniat că rezultatele arată o corelație puternică, dar nu demonstrează în mod direct că ridicarea greutăților duce la prelungirea telomerilor.
„Corelația nu înseamnă cauzalitate. Nu putem afirma că ridicarea greutăților este cauza directă a reducerii vârstei biologice”, a declarat Prof. Tucker pentru The Telegraph. „Toate tipurile de exerciții de forță au fost luate în considerare, iar toate formele de activitate fizică par să fie asociate cu telomeri mai lungi.”
Persoanele care au efectuat cel mai frecvent exerciții de forță au avut telomeri cu aproximativ 225 de perechi de baze ADN mai lungi comparativ cu cei care nu au ridicat greutăți deloc. „Rezultatele au arătat că pentru fiecare 10 minute de antrenament de forță pe săptămână, telomerii erau în medie cu 6,7 perechi de baze mai lungi. Astfel, 90 de minute pe săptămână au fost asociate cu telomeri cu 60,3 perechi de baze mai lungi, ceea ce echivalează cu o reducere a vârstei biologice cu 3,9 ani”, explică studiul.
În plus, cercetătorii estimează că un antrenament de trei ore pe săptămână (180 de minute în total) ar putea echivala cu o îmbătrânire biologică cu 7,8 ani mai mică.
De ce antrenamentele de forță întârzie îmbătrânirea?
Oamenii de știință cred că antrenamentele de forță pot prelungi viața și îmbunătăți sănătatea prin mai multe mecanisme:
- Combaterea obezității.
- Prevenirea pierderii musculare odată cu vârsta.
- Stimularea metabolismului.
- Îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
Profesorul Tucker a concluzionat că exercițiile de forță par să încetinească procesul de îmbătrânire biologică prin reducerea efectelor bolilor cronice și a factorilor de risc metabolic. „Prin aceste efecte, antrenamentele de rezistență reduc senescența celulară, fenomen evidențiat prin telomeri mai lungi”, a scris el în studiu.
Cercetarea a fost publicată în revista Biology.