Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Obezitatea la copii. Prevenţie şi soluţii

Obezitatea la copii. Prevenţie şi soluţii

4 minute de citit Publicat la 10:24 23 Aug 2015 Modificat la 10:24 23 Aug 2015
copii.JPG
SANOINOV - „Servicii inovative pentru sănătatea copilului de azi şi a adultului de mâine”, este un proiect care şi-a propus identificarea unor corelaţii care există între obezitate şi stilul de viaţă al copiilor şi o cunoaştere mai bună, sub aspect etiopatogenic şi clinic, a obezităţii la copil. 
 
Scopul este de a eficientiza diagnosticul la vârste timpurii şi de a elabora un program de promovare a stilului de viaţă sănătos la copiii preşcolari şi şcolari.
 
Prin urmare, obiectivul general al proiectului a fost dezvoltarea unui serviciu integrat de asistență și monitorizare a stării de sănătate pentru copiii supraponderali/obezi. 
 
Proiectul a inclus proceduri de investigare, evaluare și diagnoză a copiilor supraponderali/obezi cu vârste cuprinse între 6 – 12 ani. A fost ales acest segment de vârstă deoarece copiii şi tinerii reprezintă un grup ţintă foarte important (copiii sănătoși de azi sunt adulții de mâine) - iar crearea unor obiceiuri alimentare sănătoase de timpuriu este cea mai eficientă metodă de păstrare a stării de sănătate pe termen lung. 
 
Pentru atingerea scopului și îndeplinirea obiectivelor propuse în cadrul proiectului SANOINOV, a activat o echipă multidisciplinară de cercetători, specialiști din domenii diverse: medici (pediatru, nutritionist, genetician), psihologi, kinetoterapeut și instructor sportiv. 
 
Astfel, proiectul oferă un serviciu inovativ, venind în sprijinul copiilor cu probleme de greutate prin punerea la dispoziție a trei servicii integrate de monitorizare şi intervenție - consiliere nutrițională, consiliere fizio-kineto-terapeutică şi consiliere psihologică.
 
La includerea în lot toți copiii au fost evaluati și din punct de vedere medical, cu realizarea gratuită în cadrul proiectului a unor analize, în scopul depistării anumitor boli precum diabetul zaharat de tip 2, dislipidemia sau hipotiroidia.

Suplimentar copiii au beneficiat și de alte investigații precum, ecografia abdominală (pentru depistarea steatozei hepatice sau afectiuni ale rinichilor) și electrocardiograma, în vederea obținerii acordului de a efectua efort fizic. 

Recomandări

Conform recomandărilor în vigoare, un stil de viață sănătos presupune respectarea celor trei mese principale - mic dejun, prânz și cina, a gustărilor și a unui program de activitate zilnic , toate integrate într-un mediu familial armonios, liniștit. Din punct de vedere al componenței meselor, este indicat un consum crescut de fructe și legume, de cereale integrale și de proteine provenite mai ales din carne albă și surse vegetale. 
 
Toate familiile copiilor incluși în proiectul SANOINOV au completat la începutul proiectului un jurnal alimentar pe baza căruia s-au aflat obiceiuri alimentare - ore de luat masa, număr de gustări/mese zilnice, alimente consumate și frecvența de consum a celor hipercalorice. 
 
În urma analizării atente a acestui jurnal, toți părinții și copiii au primit indicațiile pentru un stil de viață sănătos, adaptat la ceea ce consumă ei, cu metode de preparare sănătoase a mâncărurilor și modele de meniuri similare celor aflate din jurnal. S-au indicat preparate potrivite fiecărei mese sau gustări și s-au oferit alternative sănătoase pentru alimentele hipercalorice.
 
Ședințele de consiliere și educație pentru un stil de viață sănătos au avut loc săptămânal,  în primele 2-3 luni de la includerea în lot (sau până s-a obținut o greutate normală) și apoi de două ori pe săptămână sau lunar. 
 
De asemenea, pentru copiii monitorizați în sistem after-school s-au alcătuit și servit meniuri bogate în legume și surse proteine de calitate, dar și fructe, pe cât posibil proaspete, adaptate anotimpului. 
 
Copiii au beneficiat de un program de activități fizice zilnice, adaptate nevoilor fiecărui copil, realizate în sala de sport a centrului sau au participat la ore de tenis și înot într-un centru de sănătate specializat, ca urmare a unui contract de colaborare.
 
Acest aspect a fost realizat pentru maximizarea efectelor, deoarece intervenția prin controlul alimentației trebuie susținută și  prin realizarea de activități fizice.
 
În urma analizei finale a rezultatelor obținute în cadrul proiectului SANOINOV, s-a constatat că 66.66% (20 din cei 30 de copii)  incluși în programul de monitorizare de tip after-school au slăbit. 
 
Din aceștia, 60 %  au atins percentile de indice de masă corporală pentru vârstă și sex normale, devenind normoponderali, iar ceilalți 8 subiecți au devenit supraponderali, pornind de la un stadiu de obezitate. Copiii din acest lot au apelat mult mai frecvent la consultațiile oferite gratuit de medicul specialist nutriționist în cadrul proiectului, fiind mult mai antrenați și motivați în implementarea unui stil de viață sănătos.
 
În cel de-al doilea lot, monitorizat indirect în ambulatoriu, majoritatea copiilor s-au menținut în categoria inițială (18 copii) și doar 9 copii au slăbit, devenind supraponderali. Nici un copil care era încadrat ca obez la începutul proiectului nu a devenit normoponderal în acest lot. 
 
În concluzie, o monitorizare atentă a copilului prin ședinte zilnice și includerea acestuia într-un mediu de intervenție personalizată, integrată pe un program de tip after-school, care  oferă controlul alimentației, consiliere și intervenție psihologică (de corectare a imaginii de sine și a altor manifestări psihocomportamentale apărute ca urmare a kilogramelor în plus) și activități fizice zilnice (60 de minute de activitate fizică zilnică recomandată) poate fi soluția de succes pentru  obținerea unor indici de greutate normală, în cazul copiilor supraponderali sau obezi.

Material elaborat de Mihaela Posea – cercetător nutriționist în cadrul proiectului SANOINOV.

×
Etichete: obezitate copii solutii
x close