Patru mutaţii genetice, implicate în apariţia şi evoluţia cancerului căilor biliare, o formă rară şi letală de cancer hepatic, au fost descoperite de cercetătorii români de la Institutul Fundeni, în colaborare cu echipe din SUA, Singapore şi Thailanda, a anunţat, luni, profesorul Irinel Popescu, conform MEDIAFAX.
Această descoperire ar putea ajuta medicii să depisteze tumorile în stadii incipiente, imediat ce vor fi dezvoltate teste specifice.
"Acest lucru va permite să se facă profilul genetic al fiecărui pacient, să se diagnosticheze precoce, să se facă un prognostic al bolii şi să existe o terapie personalizată. Acum, în România, sunt sute de bolnavi cu acest tip de cancer - colangiocarcinomul hepatic, care are o rată de supravieţuire medie de doi ani", a mai spus Irinel Popescu, într-o conferinţă de presă pe această temă.
Descoperirea a fost posibilă după zece ani de cercetări în laboratoarele din Bucureşti, la Institutul Fundeni, în Singapore şi în Statele Unite. În acest interval au fost diagnosticaţi cu cancer de căi biliare 273 de bolnavi, printre care 45 de români, iar medicii au analizat tumorile maligne din perspectiva genetică.
Prof. dr. Dan Duda din SUA a explicat că "importanţa cercetării rezidă în descoperirea mutaţiilor specifice anumitor cauze ale acestei boli atât de greu de tratat, dar şi la identificarea de noi ştinţe potenţiale pentru o terapie mai eficientă şi mai personalizată".
În acelaşi context, prof. Irinel Popescu a vorbit, prin comparaţie, de mutaţiile genetice care favorizează cancerul de sân. "Dacă în cancerul de sân 10 la sută din totalul cazurilor sunt puse pe seama modificărilor genelor BRCA1 şi BRCA2, iar la femeile care prezintă aceste mutaţii se practică mastectomia, în cazul ficatului lucrurile sunt mai complicate, pentru că nu poţi extirpa ficatul", a spus el.
Succesul echipelor de cercetători români şi străini a fost menţionat şi în două articole din noiembrie ale publicaţiei Nature.
Echipa de cercetători de la Institutul Fundeni va extinde studiile şi pe identificarea unor gene mutante responsabile de apariþia cancerului de pancreas.
Pe de altă parte, prof. Popescu a anunţat că în curând se va înfiinţa un centru de excelenţă în medicină translaţionalã, pentru cercetare în domeniul geneticii, acesta urmând să reunească toate laboratoarele de cercetare şi cercetătorii români şi din străinătate, printr-o investiţie de 10 milioane de euro.