Un condiment foarte popular în bucătăria românească, mărarul este utilizat din cele mai vechi timpuri ca un medicament cu multiple aplicații.
Mărarul conține vitaminele: A, C și grupul B (B1, B2, B5, B6, B9) și minerale, precum: calciu, potasiu, sulf, fier, magneziu, fosfor, zinc și sodiu, potrivit sursei USDA Nutrient Database. O linguriță cu semințe de mărar conține mai mult calciu decât o cană de lapte.
Această plantă se poate consuma în întregime (frunzele, semințele și tulpina), preparatele pe bază de mărar fiind pulberea, tinctura, ceaiul, infuzia, vinul și uleiul.
Printre proprietățile mărarului, se regăsesc și cele: stomahice, digestive, carminativ, antispastic, diuretic, anti-inflamator și calmant (inducerea unui somn liniștit). Bogat în potasiu, sodiu și sulf, mărarul este un foarte bun diuretic. Ameliorează anxietatea și epuizarea nervoasă, insomia, tulburările digestive și ajută la întărirea unghiilor. Un consum constant al mărarului duce la reducerea colesterolului rău.