Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Medicamentul din bucătărie. O linguriță cu aceste semințe conține mai mult calciu decât o cană cu lapte

Medicamentul din bucătărie. O linguriță cu aceste semințe conține mai mult calciu decât o cană cu lapte

S.T.
<1 minut de citit Publicat la 11:03 19 Iul 2017 Modificat la 11:03 19 Iul 2017
o_1blctr0nf14vij98nn62e71tpj8.jpg
Foto: pixabay.com

Un condiment foarte popular în bucătăria românească, mărarul este utilizat din cele mai vechi timpuri ca un medicament cu multiple aplicații.

Mărarul conține vitaminele: A, C și grupul B (B1, B2, B5, B6, B9) și minerale, precum: calciu, potasiu, sulf, fier, magneziu, fosfor, zinc și sodiu, potrivit sursei USDA Nutrient Database. O linguriță cu semințe de mărar conține mai mult calciu decât o cană de lapte.

Această plantă se poate consuma în întregime (frunzele, semințele și tulpina), preparatele pe bază de mărar fiind pulberea, tinctura, ceaiul, infuzia, vinul și uleiul.

Printre proprietățile mărarului, se regăsesc și cele: stomahice, digestive, carminativ, antispastic, diuretic, anti-inflamator și calmant (inducerea unui somn liniștit). Bogat în potasiu, sodiu și sulf, mărarul este un foarte bun diuretic. Ameliorează anxietatea și epuizarea nervoasă, insomia, tulburările digestive și ajută la întărirea unghiilor. Un consum constant al mărarului duce la reducerea colesterolului rău.

 

×
x close