Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Medic nutriționist: „Acesta este băutura verii! Este perfectă pentru hidratare!”

Medic nutriționist: „Acesta este băutura verii! Este perfectă pentru hidratare!”

S.T.
2 minute de citit Publicat la 12:16 12 Iun 2019 Modificat la 12:16 12 Iun 2019
o_1dd5fgaa513kb1s4u1256fdk16ua8.jpg
Foto: pixabay.com

Medicul nutriționist Mihaela Bilic propune pentru zilele călduroase de vară o alternativă de hidratare.

„Ayran-ul este băutura verii”, susține Mihaela Bilic.

„Când afară e cald tare, toată lumea spune să te hidratezi? Pe lângă apă, limonadă, ceai rece(fără zahăr!), ciorbă cu multe legume(și minerale), va propun o alternativă: ayran-ul? Acest produs pe bază de iaurt a fost decretat în 2013 băutura națională a Turciei și dacă la nici la ei nu e cald, atunci unde?
Ayran-ul este consumat nu doar în Balcani, ci peste tot în Orientul Mijlociu, Liban, Iran și țările arabe. Compus din 1/3 iaurt(de oaie, capră sau vacă), apă și un strop de sare, ayran-ul se bea rece, în zilele de vară, fiind băutura perfectă pentru hidratare. Pe lângă faptul că laptele conține toate mineralele necesare organismului, adaosul de sare reține lichidele în corp și previne scăderea tensiunii arteriale, principalul neajuns al caniculei? Tot ayran-ul poate fi băutura ideală pentru o masă bogată în carne, fermenții lactici ajută digestia, iar calciul saponifică grăsimea animală și îi blochează absorția- nu întâmplător kebab-ul sau șaorma se însoțesc de un ayran?
Iaurtul este de origine greacă și la început era considerat un aliment destinat bolnavilor și convalescenților, culturile vii de lactobacili fiind considerate a avea proprietăți anticancerigene, antibiotice, antistres, de stimulare a imunității și a digestiei. Deși în Occident iaurtul cucerește populația abia după al doilea război mondial, în Turcia și bazinul Mediteraneean se consumă iaurt încă de la anul 1071, după invazia mongolă. După anii 1500 aflăm că regele Francisc folosește iaurtul pentru probleme digestive, iaurt provenit de la curtea lui Suleiman Magnificul. 
Despre ayran mai trebuie spus că rezistă bine la căldura toridă a verii, nu există riscul să fermenteze și e mai plăcut la consistență față de laptele bătut, tocmai pentru că e diluat cu apă. Răcoritor și remineralizant, merită introdus în obiceiurile noastre estivale, mai ales că a început să fie produs și de companiile româneși de prelucrare a laptelui☺️ O vară cu gust vă doresc!

P. S. Pentru cei care m-ar putea bănui de reclamă ascunsă, vă voi dezamăgi spunând că nu fac recomandări alimentare plătite, profesia mi-o interzice! Singurul meu obiectiv e ca voi să știți ce e nou și bun pe piață. Cât despre ayran-ul în cauză, mi se pare nedrept ca un producător român din Brașov să nu fie prezent pe rafturile tuturor magazinelor iar noi să cumpărăm produse similare mai scumpe din import? Trăiască România și laptele ei cu sare”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

×
x close