Nivelurile ridicate ale unei proteine provenite din soia, genisteina, ar putea accelera dezvoltarea tumorilor mamare în cazul femeilor care suferă de această boală în fază incipientă, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Memorial Sloan Kettering Cancer Centre din New York. Studiul a fost efectuat exclusiv asupra unor paciente care fuseseră deja diagnosticate cu cancer la sân şi urmau un tratament. Efectele proteinei din soia asupra femeilor care nu suferă de cancer mamar nu au fost cercetate.
Medicii au inclus în cercetare 140 de paciente. Jumătate dintre ele au luat o pudră conţinând proteina din soia, iar cealaltă jumătate a luat un placebo, pentru o perioadă de şapte până la 30 de zile, înainte de a suferi o operaţie de extirpare a tumorilor.
Oamenii de ştiinţă au comparat apoi ţesuturile bolnave de dinainte şi de după operaţie şi au descoperit, în cazul femeilor cărora li s-a administrat proteina din soia, modificări privind anumite gene despre care se ştie că favorizează dezvoltarea celulară.
Descoperirea i-a făcut pe medici să concluzioneze că proteina din soia ar putea accelera dezvoltarea tumorilor canceroase. "Aceste informaţii ridică motive de îngrijorare că soia ar putea avea un efect stimulator asupra cancerului la sân, la o anumită categorie de femei", scrie în studiul publicat pe 4 septembrie în
Journal of the National Cancer Institute.
Toate femeile care au participat la studiu au suferit recent biopsii şi au fost diagnosticate cu cancer la sân în stadiu primar sau secundar. Toate pacientele urmau să sufere o mastectomie sau o intervenţie de extirpare a tumorii în două sau trei săptămâni de la diagnosticare.
Cercetătorii spun că nu se ştie dacă efectele proteinei de soia asupra organismului legat de favorizarea cancerului sunt reversibile.