
Tot mai mulți oameni renunță la carne, fie din motive de sănătate, fie din dorința de a reduce impactul asupra mediului. Studiile arată că, dacă fiecare persoană din Marea Britanie ar adopta o dietă cu mai puțin de 50g de carne pe zi, s-ar reduce emisiile de carbon echivalent cu scoaterea definitivă din circulație a opt milioane de mașini, scrie BBC.
Pe măsură ce consumul de carne scade, o întrebare apare frecvent: ce se întâmplă dacă o persoană care nu a mai mâncat carne de mult timp revine la ea? Mulți vegetarieni și vegani au raportat dureri de stomac, balonare și disconfort după ce au consumat din nou carne, iar dezbaterea continuă pe rețelele sociale.
Este posibil ca organismul să "uite" cum să digere carnea?
Sander Kersten, profesor de nutriție la Universitatea Cornell din SUA, explică faptul că nu există suficiente studii pe acest subiect, dar din punct de vedere biologic este puțin probabil ca organismul să își piardă capacitatea de a digera carne.
Carnea este, de fapt, ușor de digerat, spre deosebire de fibrele din fructe, legume și leguminoase, care necesită ajutorul microbiomului intestinal. În plus, enzimele care descompun proteinele vegetale sunt aceleași cu cele care descompun proteinele din carne. Spre deosebire de lactoză, care necesită o enzimă specifică (lactaza) pentru a fi digerată, proteinele din carne și plante sunt formate din aceiași aminoacizi, iar enzimele digestive le pot descompune fără probleme.
Cum influențează microbiomul digestia cărnii
Microbiomul intestinal se adaptează rapid la schimbările alimentare. Studiile arată că atunci când oamenii adoptă o dietă bazată exclusiv pe alimente de origine animală, microbiomul lor se modifică în decurs de 24 de ore, dar revine la normal odată ce dieta se schimbă.
Dacă există o problemă digestivă după consumul de carne, este mai probabil să fie cauzată de o sensibilitate individuală, o reacție emoțională sau o schimbare bruscă a dietei, nu de pierderea capacității organismului de a o digera. În schimb, introducerea bruscă a unor cantități mari de fibre după o perioadă fără ele poate cauza probleme digestive.
Cu alte cuvinte, nu trebuie să îți faci griji că organismul „uită” să proceseze carnea, dar tranzițiile alimentare bruște pot provoca disconfort. Așadar, dacă după o perioadă fără carne alegi să o reintroduci în dietă, cel mai bine este să o faci treptat.