Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Fructul care reduce cu 32% riscul de infarct și alte boli de inimă

Fructul care reduce cu 32% riscul de infarct și alte boli de inimă

fructe padure
Fructul care reduce cu 32% riscul de infarct și alte boli de inimă. Foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    Iusti Fudulu    |    25 Oct 2024   •   14:49

Afinele sunt o veritabilă comoară pentru sănătate, având efecte benefice asupra sistemului cardiovascular și a sănătății cognitive, după cum a explicat dr. Lavinia Bratu, biolog și terapeut în medicină complementară și alternativă, în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. Dr. Bratu a atras atenția asupra diferenței esențiale dintre afinele de pădure, care sunt bogate în nutrienți și antioxidanti, și cele de cultură, care pot conține pesticide și au un profil nutrițional mai redus.

Specialista a subliniat că afinele sălbatice, disponibile din abundență în România, au proprietăți recunoscute în prevenția bolilor cardiovasculare. „Un consum regulat de afine reduce riscul de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară cu până la 32%, diminuând inclusiv riscul de infarct miocardic,” a explicat dr. Bratu. Ea a mai evidențiat că, din păcate, în loc să profităm de acest aliment autohton, exportăm afine sălbatice și consumăm fructe de import, de multe ori mult mai puțin benefice.

”Afinele nu au cum să conțină multe pesticide, sau poate doar cele de cultură. Însă afinele de pădure... Știți cât de bogată este țara noastră în afine sălbatice? Le exportăm în alte țări pentru a face sucuri, iar noi importăm apoi fructele. Însă afinele de cultură nu ar trebui să fie o alegere, nu are sens să cheltuim banii pe acestea.

Vreau să vă povestesc despre ce scria pe un slide al unui profesor de biochimie referitor la ce se întâmplă în organism când consumi afine, spre deosebire de statinele care sunt prescrise frecvent și uneori necontrolat în țara noastră, și care sunt efectele lor pe termen lung.

Vreau să vă spun că afinele sunt la nivel cognitiv, la nivelul sistemului de curățare, nu mai vorbesc de boli de inimă, există un studiu care ne spune că un consum de afine regulat scade cu 32% riscul de a face o boală cardiovasculară. 32% redus și riscul de infarct miocardic în urma consumului acestui aliment tradițional, afina”, a explicat medicul în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. 

 

×
Etichete: fructe afine statine
Parteneri
x close