Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Floarea care ajută la imunitate și vederea pe timpul nopții. Infuzia se bea înainte de culcare

Floarea care ajută la imunitate și vederea pe timpul nopții. Infuzia se bea înainte de culcare

Socul are efecte terapeutice și poate fi folosit în prevenirea și tratarea unui larg arsenal de afecțiuni. Frunzele au acțiune laxativă, florile șunt diuretice și sudorifice, fructele vitaminizante și antinevralgice iar scoarța este bogată în substanțe diuretice.

floare de soc
Sursa foto: pexels
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Dec 2021   •   09:31

De la soc se folosesc atât florile albe, cât şi fructele bine coapte, de culoare neagră. Datorită substanţelor pe care le conţin, florile de soc ajută în tratamentul virozelor respiratorii şi a stărilor gripale şi sunt un stimulent pentru sistemul imunitar.

Se pot prepara sub formă de infuzie, dintr-o lingură la o cană cu apă care se bea seara, înainte de culcare, potrivit Ghidului plantelor medicinale şi aromatice, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor.

Infuzia se foloseşte şi pentru uzul extern, în cazul degerăturilor şi al contuziilor. Din flori proaspete se prepară o băutură răcoritoare foarte apreciată vara, socata.

Din fructele bine coapte se pot prepara atât dulceaţă, sirop sau cidru, cât şi un decoct util pentru persoanele care au digestie dificilă sau vor să-şi îmbunătăţească acuitatea vizuală pe timpul nopţii. Decoctul se prepară dintr-o lingură de fructe uscate la o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi.

Datorită efectului său antiseptic, ceaiul de soc este recomandat pentru reglarea tranzitului intestinal, eliminarea bacteriilor dăunătoare. Florile de soc ajută la scăderea trigliceridelor din sânge, precum și a nivelului de colesterol.

Fructele pot fi consumate și pentru ameliorarea constipației, însă aici este nevoie de prudență. Prin efectul laxativ reglează tranzitul intestinal, inhibă apetitul și ajută la stimularea digestiei, fiind implicat în curele de slăbire.

 

×
Subiecte în articol: soc infuzie
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close