Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Fenomenul "Parkrun" împlineşte 20 de ani: „O mişcare puternică de promovare a sănătăţii, stării de bine, fericirii şi a comuniunii”

Fenomenul "Parkrun" împlineşte 20 de ani: „O mişcare puternică de promovare a sănătăţii, stării de bine, fericirii şi a comuniunii”

Mia Lungu
4 minute de citit Publicat la 19:14 02 Oct 2024 Modificat la 19:14 02 Oct 2024
alergare parc parkrun
Alergare prin parc, imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images

Când Paul Sinton-Hewitt a creat "Parkrun", 13 persoane s-au adunat să alerge împreună într-un parc din Londra. Douăzeci de ani mai târziu, milioane de persoane au luat parte la aceste curse de 5 kilometri, în peste 2.500 de locaţii din întreaga lume, relatează miercuri AFP, potrivit Agerpres.

Ceea ce a început ca o mică adunare s-a transformat "într-o mişcare puternică de promovare a sănătăţii, stării de bine, fericirii şi a comuniunii", a declarat Paul Sinton-Hewitt.

"Dacă mi-ar fi spus cineva acum 20 de ani că 'Parkrun' va deveni un astfel de fenomen, cu siguranţă aş fi renunţat spunând că este prea mult pentru mine", a glumit el.

La 5 octombrie, pasionaţii de alergare şi de mers pe jos se reunesc pentru a sărbători a 20-a aniversare a "Parkrun"

La 5 octombrie, pasionaţii de alergare şi de mers pe jos, dar şi voluntarii, se reunesc pentru a sărbători cea de-a 20-a aniversare a "Parkrun".

Indiferent dacă plouă sau este soare, întâlnirea are loc în fiecare sâmbătă dimineaţă, la ora 9.00, la unul dintre cele 2.500 de locuri din 23 de ţări care găzduiesc aceste curse.

În Hampstead Heath, un parc din nordul Londrei, circa 400 de persoane participă săptămânal la această cursă.

Cu câteva minute înainte de eveniment, alergătorii sosesc, singuri sau în grupuri, pentru a se cunoaşte sau a se revedea. După cursă, cu toţii sunt invitaţi să meargă la o cafea.

„Este cel mai bun mod de a începe weekendul”

"Este cel mai bun mod de a începe weekendul", a declarat Olivia Unwin, o scriitoare de 26 de ani care a participat pentru prima dată la "Parkrun" anul trecut şi de atunci a terminat 48 de curse. "Nu alerg repede, dar asta nu-i o problemă. Mi-am făcut prieteni noi. Niciodată nu regret că m-am trezit", a povestit ea.

Martin Boyle participă împreună cu cei doi fii adolescenţi. "Este o chestie de familie, o combinaţie de distracţie şi competiţie. Le face bine şi văd că fac progrese", a declarat el.

Unii poartă tricouri albastre cu inscripţia "500", "Graalul" câştigat de cei care au participat la peste 500 de curse "Parkrun". Acesta este şi cazul lui Len Voralia, un bărbat de 82 de ani aflat la cea de-a 612-a cursă. "Nu mă mai mişc la fel de repede, depun mai mult efort", a explicat el. Şi-a propus însă să continue în fiecare sâmbătă, cel puţin până când va împlini 90 de ani.

Alergătorii ştiu exact în cât timp au terminat traseul, cu ajutorul unui cod de bare care le este alocat. "Dacă unii vor să-l facă repede, sunt bineveniţi, dar dacă alţii vor doar să meargă pe jos, sunt la fel de bineveniţi", a explicat Paul Sinton-Hewitt.

Mesajul său este că "exerciţiul fizic este natural, poate fi distractiv, nu trebuie să fie greu".

„Alergarea mă ajută să-mi gestionez emoţiile în momentele dificile"

El a înfiinţat "Parkrun" la vârsta de 44 de ani, după ce s-a accidentat antrenându-se pentru un maraton. "Ştiam că alergarea mă ajută să-mi gestionez emoţiile în momentele dificile", a povestit Sinton-Hewitt. Accidentarea l-a determinat să treacă la altă etapă. "Era timpul să fac ceva pentru alţii", a povestit el.

La început erau doar câteva zeci de persoane care alergau într-un parc din apropierea casei sale, Bushy Park, în vestul Londrei. Apoi a fost organizat un al doilea eveniment, la Wimbledon.

Mişcarea a fost exportată, mai întâi în Danemarca. Acum există curse în Australia, Zimbabwe, Germania, Irlanda şi în alte ţări. Ultima ţară care a aderat la "Parkrun" este Lituania.

Totuşi, în unele ţări, cum ar fi Franţa, este necesar un certificat medical.

În 20 de ani, şase milioane de persoane au luat parte la cursele „Parkrun”

În 20 de ani, şase milioane de persoane au luat parte la aceste curse. "Parkrun" a înregistrat peste 100 de milioane de finish-uri. Peste 900.000 de persoane s-au oferit ca voluntari pentru a organiza aceste evenimente.

Cursele "Parkrun" au fost întrerupte doar în timpul pandemiei de COVID-19. Dar, în timpul celor doi ani de restricţii, sponsorii nu au încetat niciodată să ofere bani, după cum a declarat Paul Sinton-Hewitt. Compania are în prezent 60 de angajaţi.

Ca răspuns la acest succes, au fost lansate curse de 2 kilometri pentru copii, duminica dimineaţa. De asemenea, sunt organizate evenimente "Parkrun" în 25 de închisori.

Cursa de Crăciun este una dintre cele mai importante ale anului. "Ea oferă persoanelor singure şansa de a cunoaşte alte persoane. Familiile vin şi aleargă împreună înainte de a deschide cadourile", a adăugat Paul Sinton-Hewitt.

×
x close