O mutare într-un oraș nou, munca de acasă sau timpul petrecut pe rețelele sociale: experiențele tale de viață pot provoca un sentiment de singurătate greu de înlăturat. Dar o implicare puțin mai mare în comunitatea locală poate face o mare diferență, susține Dr. Gail Saltz, profesor asociat clinic de psihiatrie la un important spital din New York, potrivit CNN.
Unul din cinci adulți din Statele Unite a raportat că a simțit singurătatea „o mare parte din ziua de ieri”, potrivit datelor Gallup publicate marți.
Singurătatea este o epidemie, în mai multe țări din lume, susțin psihologii. Cercetările au arătat că singurătatea și izolarea pot duce la probleme de sănătate precum probleme de somn, inflamații, depresie, anxietate și o durată de viață mai scurtă.
Izolarea emoțională rezultă din lipsa unei conexiuni profunde
Există două tipuri de singurătate, a declarat Dr. Gemma Hughes, profesor de management al asistenței medicale la University of Leicester School of Business din Regatul Unit. Izolarea emoțională rezultă din lipsa unei conexiuni profunde, emoționale, iar izolarea socială este lipsa rețelelor sociale și a interacțiunilor zilnice, a adăugat ea. Ambele sunt importante.
Reconstrucția unor conexiuni mai profunde și mai intime poate părea greu de făcut rapid, dar întoarcerea atenției către a investi în comunitatea locală poate fi un mic lucru pe care îl puteți face pentru a ajuta, a spus Saltz.
Investește în comunitatea ta: Vorbește zilnic cu cel puțin o persoană, față în față
Timpul petrecut cu cel mai bun prieten sau cu familia apropiată este fantastic pentru a alina singurătatea și izolarea, dar și un pic mai multă interacțiune în timpul zilei poate ajuta, a spus Saltz.
„Când faceți drumuri, pălăvrăgiți. La cafenea, spuneți: „Hei, cum îți merge ziua? Sau ce părere ai despre noua infuzie pe care o au?”, a spus ea.
Având în vedere că oamenii lucrează și merg la școală de acasă, unii dintre pacienții psihologului John Duffy din Chicago consideră că pot petrece o zi întreagă fără să interacționeze cu o altă persoană.
„Printre principalele mele intervenții din ultimii ani se numără discuția cu oamenii, față în față, în fiecare zi”, a spus Duffy. „Am constatat că este cel mai important să fac acest lucru în zilele în care clientul meu nu este înclinat să se implice sau să iasă din casă. Ei nu regretă niciodată acele conexiuni și interacțiuni, oricât de scurte sau inepte.”, spune ea.
Fiți amabili cu cei pe lângă care treceți: „Bunătatea tinde să genereze bunătate”
Dacă ai un animal de companie care trebuie să iasă afară, se creează oportunități de a lega conversații în parcul pentru câini sau la plimbare, a adăugat Saltz.
Încercați să fiți atenți la oportunitățile de a fi amabili cu oamenii pe lângă care treceți, a adăugat ea.
„O mare parte din separarea noastră de acum are de-a face cu faptul că oamenii nu fac niciun efort pentru a fi amabili, nu au deloc acest lucru pe lista lor de priorități”, a spus Saltz.
„O mare parte din ceea ce este chinuitor în social media, sau chiar în viața reală, este faptul că oamenii se grăbesc să nu fie amabili, să judece, să dezbine, să spună „tu nu vezi lucrurile așa cum le văd eu”. Iar dacă doriți să aveți parte de interacțiuni frumoase, ar trebui să le oferiți și altora, a spus ea. „Bunătatea tinde să genereze bunătate”, a spus Saltz.
Implică-te prin voluntariat
Dacă nu reușiți să ieșiți în oraș pentru o interacțiune ocazională, luați în considerare posibilitatea de a vă înscrie într-un program regulat de voluntariat, a spus Saltz.
„Să ajuți alți oameni cu siguranță te face să te simți bine”, a spus ea. „Indiferent dacă sunteți singur sau nu, este un stimulent pentru starea de spirit și, în plus, vă conectați cu siguranță cu alți oameni.”
Faptul că vă place ceea ce faceți în fiecare zi poate aborda sentimentele de singurătate, astfel încât voluntariatul pentru o organizație la care țineți poate face o mare diferență, potrivit datelor Gallup.
„Teoria evoluționistă a singurătății sugerează că singurătatea acționează ca un fel de sistem de avertizare, împingându-ne să mergem și să găsim companie, deoarece a fi singur nu este bine pentru noi. Suntem creaturi sociale care au nevoie de compania altora”, a spus Hughes.
„Răspunsul la acest semnal prin implicarea în activități de voluntariat sau în alte activități comunitare poate fi o modalitate de a stabili conexiuni semnificative.”, mai precizează specialistul.
Combaterea anxietății sociale
Pentru unii oameni, să se întâlnească cu străinii și să schimbe câteva cuvinte frumoase poate fi ușor, dar pentru alții acest lucru poate fi înfricoșător. Iar anxietatea lor socială s-ar putea să se fi agravat din moment ce anii în care au evitat contactul i-au lăsat fără antrenament, a spus Duffy.
Rădăcina unei astfel de anxietăți sociale este autojudecarea, a spus Saltz.
S-ar putea să vă fie teamă că veți spune ceva stupid, că vă veți face de râs sau că veți fi respins, dar „gândurile sunt doar gânduri. Nu prezic viitorului. Ele nu sunt declarații, de fapt. Nu sunt o citire exactă a minții celeilalte persoane.”, a spus ea.
Lăsați aceste gânduri să apară și apoi să treacă, a spus Saltz, care recomandă, de asemenea, să repetați câteva replici pentru a iniția conversații viitoare.
„Plecați simțindu-vă puțin pregătiți”, a spus ea. „Dacă gândurile apar după aceea, amintiți-vă că sunt doar gânduri anxioase.”
Chiar și cu pregătire, poate fi util să renunțați la așteptarea că interacțiunea cu oamenii trebuie să meargă întotdeauna perfect, a adăugat Duffy.
„Cel mai probabil, se pot poticni. S-ar putea să spună ceva ce regretă”, a spus el. „Dar efectul acestor conexiuni în ansamblu face o diferență uriașă și, în timp, ajută la gestionarea anxietății sociale.”
Timpul petrecut în natură alină sentimentul de izolare, chiar dacă suntem singuri
Relația ta cu tine continuă să fie importantă, chiar și atunci când sunteți singur, spun psihologii
„Când cineva se luptă cu singurătatea, alte tipuri de îngrijire de sine sunt adesea utile”, a spus ea. „Să ieșiți în natură, chiar și singuri, este cunoscut că stimulează starea de spirit. Implicarea într-un hobby, chiar dacă acesta nu include alte persoane, ci ceva care te ține concentrat, este util pentru tine.”
Și nu uitați să faceți exerciții aerobice bune pentru a gestiona stresul, anxietatea și depresia, a spus Saltz.
Dar dacă sentimentele de singurătate vă fac să fiți trist și gol mare parte din zi, sau dacă vă afectează capacitatea de a dormi, mânca și face ceva distractiv, atunci Saltz recomandă să discutați cu un profesionist în domeniul sănătății mintale.