Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Eficacitatea mamografiilor, supraestimată sau subestimată?

Eficacitatea mamografiilor, supraestimată sau subestimată?

1 minut de citit Publicat la 15:04 09 Iul 2015 Modificat la 15:04 09 Iul 2015
mamografii.jpg
Foto: news.yahoo.com
Oameni de știință britanici au ajuns la concluzia că beneficiile screeningului cancerului de sân sau al mamografiilor sunt în mare parte supraestimate, potrivit unui studiu efectuat de experți ai University of Strathclyde din Glasgow și ai Kings College din Londra, informează thehoopsnews.com, preluat de AGERPRES.

Studii anterioare ajunseseră la concluzia că programele de efectuare a mamografiilor pot reduce riscurile de deces de cancer de sân cu până la 25%. Cu toate acestea, datele recente au arătat că aceste programe pot reduce aceste riscuri cu mai puțin de 10%.

Potrivit experților britanici, studiile de până acum au ignorat progresul imens înregistrat în tratamentul cancerului de sân, acesta aflându-se în spatele creșterii ratelor de supraviețuire în rândul pacientelor care dezvoltă această maladie.

Un studiu făcut public în această săptămână la Universitatea Harvard implicând 16 de milioane de femei a arătat că screening-ul cancerului de sân are ca rezultat în multe cazuri diagnostice false. În consecință, multe femei sunt în curs de efectuare a tratamentelor de chimioterapie pentru tumori declarate benigne la mamografie și care nu creaseră nici o problemă pentru ele.

De regulă, screening-ul cancerului se face cu scopul de a reduce riscul de deces din cauza acestei maladii. Medicii îl recomandă deoarece ajută la detectarea cancerului într-un stadiu incipient, care le permite să înceapă un tratament înainte ca celulele canceroase să înceapă să se răspândească în organism și, prin urmare, mărește semnificativ șansele de supraviețuire a pacientelor.

Cu toate acestea, acest nou studiu a arătat că în ciuda efectuării screeningului pentru cancerul mamar la intervale regulate, numărul de cazuri avansate de cancer de sân nu poate fi redus considerabil.

Autorul principal al studiului, prof.Philippe Autier de la University of Strathclyde a precizat că, în ciuda așteptărilor sale și ale colegilor săi, o serie de studii realizate în Australia, Europa și America de Nord au arătat că nu a existat o reducere a ratelor cancerului de sân avansat în acele părți ale lumii, unde majoritatea femeilor participă regulat de screeningul pentru cancerul de sân, precizează thehoopsnews.com.

Profesorul a subliniat însă că, în schimb, screeningul pentru cancerul colorectal și pentru cel de col uterin poate reduce semnificativ numărul cazurilor de cancer avansat.



×
x close