Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Efectul cafelei, vinului și ciocolatei asupra creierului. Ce spune medicul Leon Dănăilă

Efectul cafelei, vinului și ciocolatei asupra creierului. Ce spune medicul Leon Dănăilă

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 17:21 25 Oct 2024 Modificat la 17:52 25 Oct 2024
leon danaila
Medicul a explicat că vinul, cafeaua și ciocolata pot susține sănătatea creierului. Sursa foto: Antena 3 CNN

La vârsta de 90 de ani, neurochirurgul Leon Dănăilă continuă să practice medicina și să opereze pacienți, iar recent a împărtășit publicului secretele longevității creierului într-un eveniment găzduit de Mihai Morar la Ateneul Român.

Invitat în cadrul unui episod special al podcastului „Fain și simplu”, reputatul medic a vorbit în fața sutelor de participanți despre principiile sănătății mintale și despre cum poate fi menținut creierul sănătos, chiar și la vârste înaintate.

Pe parcursul discursului, Leon Dănăilă a punctat cele șapte principii esențiale pentru un trai echilibrat, subliniind importanța unor obiceiuri sănătoase. Medicul a explicat că vinul, cafeaua și ciocolata pot susține sănătatea creierului atunci când sunt consumate cu moderație, oferind astfel câteva dintre „secretele” sale de longevitate.

„Se pot consuma 40 de ml de alcool pe zi și până la 150 de ml de vin roșu, asta s-a constatat. Nu trebuie să consumi cafea multă, până la 3 ceșcuțe pe zi, nu căni din alea mari, dar cafeaua e bună. 

Ciocolata este și ea benefică, doar până la 20-30 de grame pe zi de ciocolată. Așa că viața cu regim nu e viață în care să te rupi de societate, să nu guști nimic și să devii un pustnic, este o viață care se poate duce în condiții optime”, a declarat medicul.

Printre sfaturile împărtășite, Dănăilă a vorbit și despre modul în care putem aborda ideea inevitabilității morții, declarând: „Cel mai sigur fapt este că noi vom muri, dar nu trebuie să ne luăm după asta.”

„Trebuie să ducem o activitate în continuare, cât putem și să prelungim această viață activă, este foarte importantă din toate punctele de vedere.

Sunt cei șapte stâlpi: activitatea fizică, activitatea satisfacției, cea sacrală, a somnului, alimentară și activitatea benefică pentru individul respectiv.

Noi trebuie să avem grijă de noi înșine, de copii trebuie avut grijă. Nu trebuie să le dăm alimente foarte bogate în grăsimi, zaharuri. În regimul acesta occidental, în care unii au câte două locuri de muncă, nu mai au timp și se duc la fast-food să-și ia mâncare. Mâncarea trebuie să fie low-food, adică făcută acasă, la foc liniștit și cu grăsimi și zaharuri puține, dar să fie gustoasă”, a mai spus renumitul medic Leon Dănăilă. 

×
x close