Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Pericolul din dulciurile şi pasta de dinţi pentru copii. "Deteriorează ADN-ul şi pot duce la cancer", atenţionează Asociaţia Pro Consumatori

Pericolul din dulciurile şi pasta de dinţi pentru copii. "Deteriorează ADN-ul şi pot duce la cancer", atenţionează Asociaţia Pro Consumatori

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 11:59 03 Ian 2022 Modificat la 11:59 03 Ian 2022
jeleuri dulciuri substante interzise copii
Pericolul din dulciurile şi pasta de dinţi pentru copii. "Deteriorează ADN-ul şi duc la apariţia cancerului", atenţionează Asociaţiei Pro Consumatori Sursa foto: pixabay.com

Toate conţin dioxid de titan, un aditiv care provoacă boli grave, inclusiv cancer. Dioxidul de titan a fost interzis în Franţa. 

Experţii Asociaţiei Pro Consumatori (APC) care au realizat şi un sondaj au ajuns la concluzia că produsele cu dioxid de titan sunt comercializate în mari centre comerciale. 

"Acest ingredient a fost identificat de experţii Asociaţiei Pro Consumatori în pasta de dinţi, în guma de mestecat, în acadele. 

Este un colorant alimentar, E171, care are în compoziţia sa nanoparticule, adică fragmente de materie cu dimensiuni de până la 100 de miliarde de ori mai mici ca metrul. 

Ele ajung în organele vitale ale organismului, deteriorează ADN-ul şi produc diferite tipuri de cancer", a atras atenţia conf. dr. Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, luni, la Antena 3.

"Experţii APC au identificat în spaţiile de vânzare ale marilor magazine, precum şi în magazinele din incinta acestora, următoarele produse cu dioxid de titan în compoziţie, după cum urmează:

1. Pasta de dinţi Sensodyne (ProNamel) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani;
2. Pasta de dinți Naturaverde pentru copii;
3. Pasta de dinţi Lacalut pentru copiii cu vârsta între 4 şi 8 ani;
4. Pasta de dinţi Aquafresh (little teeth) pentru copiii cu vârsta între 3 şi 5 ani;
5. Guma de mestecat cu gust de fructe - fabricată în Ungaria;
6. Drajeuri de gumă de mestecat fără zahăr, cu umplutură de mentă verde, cu îndulcitori – fabricate în Turcia;
7. Jelly beans fabricat în Thailanda;
8. Candy Canes fabricat în România", se mai arată pe site-ul APC.

Sursa foto: apc-romania.ro

Dioxidul de titan (E 171) este un aditiv alimentar parțial fabricat din nanoparticule și se găsește în principal în alimente cum ar fi produsele de cofetărie, prăjituri, deserturi, înghețată, biscuiți, batoane de ciocolată, produse de panificație și de patiserie, paste de dinţi pentru copii, unele alimente pentru copii mici, întrucât principala sa funcție este aceea de a conferi culoarea albă sau opacitatea produselor.

"Dioxidul de titan este utilizat în principal în produsele alimentare care sunt foarte consumate de copii, cum ar fi guma de mestecat, bomboanele, ciocolata și înghețata, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la posibila expunere ridicată a acestui segment vulnerabil al populației (...).

Astfel, în luna mai a anului 2021, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a comunicat faptul că dioxidul de titan (E171) nu mai poate fi considerat sigur ca aditiv alimentar. 

Acest aditiv alimentar are în compoziţia sa până la 50% nanoparticule cu o dimensiune de până la 100 nanometri (de până la o sută de miliarde de ori mai mici decât metrul), care în urma ingestiei orale se acumulează în ficat, plămâni şi alte organe, fapt care duce la deteriorarea ADN-ului şi la apariţia anumitor tipuri de cancer", se arată pe site-ul instituţiei.

×
x close