Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Dieta săptămânii, cu Lygia Alexandrescu. Dieta pentru memorie

Dieta săptămânii, cu Lygia Alexandrescu. Dieta pentru memorie

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 13:35 22 Noi 2021 Modificat la 13:35 22 Noi 2021
dieta saptamanii lygia alexandrescu
Dieta săptămânii, cu Lygia Alexandrescu. Dieta pentru memorie Sursa foto: Antena 3

Există aşadar, o serie de alimente care pot îmbunătăţi, prin consumarea lor, funcţiile creierului.

Spre exemplu, o dietă bogată în acizi graşi esenţiali omega 3, poate ajuta la menţinerea vaselor de sânge de la nivel cerebral libere şi neobturate şi la o funcţionare corespunzătoare a celulei nervoase. Şi acest lucru se poate realiza foarte simplu consumând de două ori pe săptămână peşte.

Printre alimentele care stimulează activitatea cerebrala se pot aminti: avocado, banana, drojdia de bere, broccoli, pepenele galben, ouăle, carnea de curcan, peşte (crap, scrumbie, somon), seminţele de in, germenii de grâu, portocala, orezul brun, legumele cu frunze verzi, kefirul.

Stresul cotidian, oboseala fizică, somnul insuficient afectează direct sistemul nervos şi de aceea sunt indicate spre consum alimentele bogate în vitamine B, pentru efectul lor liniştitor asupra acestui sistem.

Din grupul vitaminelor B, s-a constatat că o influenţă deosebită o au cobalamina, niacina şi tiamina, ele cresc puterea de concentrare şi de stocare a informaţiei primite. 

Pentru un randament zilnic bun, este esenţial să se menţină nivelul glicemiei constant, scăderea glicemiei conduce la apariţia stării de oboseală, a nervozitătii şi a lipsei de atenţie şi concentrare.

Cel mai simplu mod de menţinere a glicemiei constante este consumul de alimente integrale şi reducerea aportului de zaharuri/glucide rafinate, care epuizează organismul: dulciuri, băuturi dulci, pâine albă sau produse de patiserie. 

În plus, ar trebui limitate şi sursele de cafeină: cafeaua, ciocolata, ceaiul negru, băuturi carbogazoase care conţin cofeină, etc,

Practic ar trebui urmată o dietă echilibrată punându-se accent pe alimentele care conţin complexul de vitamine B:

  1. Alimentele din carne, peşte, ouă şi brânză ar trebui să reprezinte 20% din dieta zilnică;

  2. 30% din dieta zilnică va fi formată din legume (broccoli, sparanghel, varză albă şi roşie) şi fructe (mere, banane, portocale, afine);

Baza alimentaţiei zilnice trebuie să fie reprezentată în proporţie de 50 % de carbohidraţii complecşi (cereale integrale, pastele integrale, orez brun).

Substanţele care trebuie cât mai puţin consumate sau chiar eliminate pentru o bună sănătate a minţii sunt: alcoolul consumat în exces, coloranţii alimentari artificiali, îndulcitorii artificiali, extractele de cola, băuturile carbogazoase dulci băute constant, grăsimile hidrogenate, nicotina, abuzul de pâine albă şi nu în ultimul rând, supra-alimentaţia.

Fiecare dintre aceste substanţe au mecanisme de acţiune diferite: alcoolul distruge efectiv celula nervoasă, nicotina cauzează construcţia capilarelor şi limitează fluxul sanguin la nivel cerebral, grăsimile hidrogenate cauzează boala coronariană, coloranţii artificiali au efecte negative, în special asupra dezvoltării copiilor, zahărul rafinat şi carbohidraţii simpli dezechilibrează organismul la nivel metabolic (hipoglicemie, diabet), etc.

O dietă bogată în fructe, legume, cereale, lactate şi peşte poate fi unul din ingredientele principale ale secretului unei memorii bune, al unui fond psihic echilibrat şi al unei mari capacităţi de concentrare.

×
x close