Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Dieta săptămânii, cu Lygia Alexandrescu. Cinci alimente care produc insomnie

Dieta săptămânii, cu Lygia Alexandrescu. Cinci alimente care produc insomnie

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 15:04 06 Iun 2022 Modificat la 15:04 06 Iun 2022
dieta saptamanii lygia alexandrescu cinci alimente insomnie
Dieta săptămânii, cu Lygia Alexandrescu. Cinci alimente care produc insomnie Sursa foto: Antena 3

Se stie ca privarea cronică de somn poate afecta atât starea fizică, cât și pe emotionala/mentală și poate crește riscul aparitiei anumitor afecțiuni: cardiace, metabolice (diabetul de tip 2), nervoase, etc. Inclusiv alegerile alimentare pot influenta calitatea somnului si timpul in care acesta poate fi indus.

Un top al alimentelor si bauturilor care ne tin mintea treaza ar fi: bauturie care contin cofeina, mancarurile picante, alimentele cu indice glicemic mare/bogate in zaharuri rafinate si alimentele bogate in grasimi, bauturile alcoolice.

1. Când vrem energie imediată, în minte ne vin cafeaua și alte produse care contin cofeină. Cofeina este un stimulent al sistemului nervos central, crește atentie, vigilență și te face să te simți mai treaz și mai plin de energie. Si alimentele și băuturile cu un continut divers de cofeină, inclusiv ceaiul cu verde, negru și produsele cu ciocolată pot afecta somnul. În timp ce unii oameni sunt foarte sensibili la cofeină și se confruntă cu probleme legate de somn, chiar dacă consumă o cantitate mică, alții pot avea băuturi cu cofeină mai aproape de ora de culcare, fără a avea probleme de somn. Acest lucru se datorează diferentei genetice de a tolera cofeina.

2. Consumul de alimente picante aproape de ora de culcare ne poate menține activi din mai multe motive. Se știe că alimentele picante provoacă indigestie și agravează simptomele gastrice, mai ales refluxul acid.. In plus, consumul de alimente foarte picante, cum ar fi ardeiul iute, crește ușor temperatura corpului, acest efect fiind temporar. Cu toate acestea, o creștere a temperaturii corpului din consumul de alimente picante înainte de culcare poate afecta negativ somnul, temperatura crescută a corpului fiind legată de tulburările de somn.

3. Alimentele care au un indice glicemic ridicat cresc rapid nivelul de zahăr din sânge. Aceste alimente includ carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă, dulciurile și alimentele cu cantități mari de zaharuri adăugate. Alimentele cu IG ridicat provoacă creșteri și scăderi semnificative ale nivelului de zahăr din sânge fapt ce determină organismul să elibereze hormoni, cum ar fi adrenalina, cortizolul și hormonul de creștere si astfel apar simptome precum anxietatea, foamea și iritabilitatea. Studiile arată că nivelul scăzut de zahăr din sânge poate reduce eficiența somnului. Pe de altă parte, glicemia crescută după o masă poate determina inițial somnolenta, dar modificările hormonale rezultate pot conduce la treziri multiple in timpul noptii. Alimentele cu indice glicemic mare declanșează, de asemenea, răspunsuri inflamatorii în organism și creează dezechilibre la nivel intestinal afectand și somnul.

4. Consumul de alimente bogate în grăsimi poate contribui la un somn lipsit de calitate. Studiile arată că un aport mai mare de grăsimi, în special grăsimi saturate afecteaza negativ calitatea somnului. Acest lucru se poate datora faptului că tractul digestiv încetinește atunci când dormim, alimentele raman nedigerate si se exacerbeaza simptomele de reflux acid.

5. Exista persoane care consuma seara alcool in diverse forme, pentru a se relaxa înainte de culcare. De fapt, chiar dacă un tip de bautura alcoolica poate induce initial o stare de somnolenta, somnul astfel indus este perturbat semnificativ în timpul nopții, pe măsură ce nivelul de alcool din sânge scade.

Asadar, alcoolul reduce timpul necesar pentru a adormi, dar conduce la tulburări de somn mai târziu în timpul nopții.

×
x close