tilul de viaţă, în general, şi alimentaţia, în special, sunt responsabile de un sfert până la o treime din cazurile noi de cancer. Factorii de risc legaţi de stilul de viaţă sunt reprezentaţi de alimentaţia deficitară atât calitativ, cât şi cantitativ, de sedentarism, de obezitate, de fumat şi de consumul de alcool.
Când spunem generic cancer, de fapt, nu denumim o singură boală, ci peste o sută de tipuri de afecţiuni, spune dr. Elena Tănase, medic specialist de medicină internă, consultant de nutriţie la Clinica DigestMed. De ce apare cancerul? „Cercetările arată faptul că până la 10% din cazuri sunt din cauza moştenirii unor gene modificate. Restul cazurilor sunt consecinţa factorilor de mediu. Fizici – de exemplu expunerea la diverse tipuri de radiaţii, chimici – precum expunerea la azbest, aflatoxine care vin din alimente mucegăite, diverse pesticide – şi biologici – expunerea la anumite virusuri.“
În funcţie de terenul pe care acţionează, de durata şi de cantitatea expunerii, aceşti factori vor determina apariţia unor gene alterate, numite oncogene, responsabile de apariţia, creşterea şi diseminarea celulelor canceroase. „Procesul este însă unul de durată, se poate întinde pe ani mulţi, ceea ce dă o fereastră de timp, uneori generoasă, în care pot acţiona factorii de protecţie“, adaugă dr. Elena Tănase.
Citeste mai mult: adev.ro/po45bf