Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Dieta Dukan, mit sau regim minune? Doctor Cezar: ”Acesta este motivul pentru care slăbești”

Dieta Dukan, mit sau regim minune? Doctor Cezar: ”Acesta este motivul pentru care slăbești”

dieta dukan
Dieta Dukan, mit sau regim minune. Foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    12 Oct 2024   •   07:00

Dieta Dukan este considerată una dintre cele mai controversate metode de slăbit, fiind renumită atât pentru promisiunile sale de pierdere rapidă în greutate, cât și pentru riscurile asociate pe termen lung. Creată de nutriționistul francez Pierre Dukan, această dietă se concentrează pe un aport crescut de proteine, în timp ce limitează sever consumul de carbohidrați.

Unii specialiști atrag atenția însă că dieta nu promovează un stil de viață sănătos și echilibrat, și că multe persoane se confruntă cu efectul yo-yo, recâștigând kilogramele pierdute după ce revin la un regim alimentar normal.

Doctor Cezar a explicat în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN cum funcționează dieta, dar și de ce nu este recomandată. 

”În Dieta Dukan, în care avem un exces de proteine, de carne, de ce slăbești? Pentru că pentru digestia cărnii consumi foarte multă energie. Mult mai multă energie consumi să digeri 100 g de friptură decât 100 g de cartofi, de carbohidrați. Acele enzime hidrolitice, acele forfecuțe care ne sunt necesare pentru a mărunți hrana sunt mai complicate pentru carne, deoarece carnea este grea. Și atunci consumă energie. Practic, tu slăbești muncindu-te să digeri. Dai de muncă stomacului, intestinelor, pancreasului, bilei... dai de muncă la toată uzina”, spune el. 

Efecte negative pe termen lung

”E OK, pe deoparte slăbești, dar pe de altă parte te simți obosit. Pentru că ”ai muncit”. Și la începutul dietei slăbești, pentru că este și entuziasmul acela, dar la un moment dat ”vine scadența” cu efectele ei. Începi să ai carențe, chiar și anemie, mâncând carne. Cum să faci anemie dacă mănânci carne, care este fier? Păi normal, pentru că ea trebuie digerată, și stomacul are nevoie de acid ca să digeri carnea, colagenul, pentru că dacă nu ai suficient acid nu mai consumi colagenul.

În condiții de stres, în condiții de exces, corpul nu mai face față și nu mai digeri bine carnea. Rămân acolo niște bucăți mari prin tubul digestiv, ajung în putrefacție, se crează inflamație, sunt alte procese care consumă energie și așa mai departe.

Deci în niciun caz nu este recomandată. În prima fază slăbești, dar pe termen lung are foarte multe efecte negative”, a mai explicat Doctor Cezar în exclusivitate la Antena 3 CNN. 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: dieta dukan doctor Cezar
Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Vezi toate știrile din Viață sănătoasă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close