Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Dieta care protejează creierul, potrivit noilor studii: Scade riscul de boli neurologice, reduce inflamația și declinul cognitiv

Dieta care protejează creierul, potrivit noilor studii: Scade riscul de boli neurologice, reduce inflamația și declinul cognitiv

alimente mancare dieta
Dieta MIND scade riscul de apariție a problemelor de gândire, concentrare și memorie. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    21 Sep 2024   •   06:00

Urmarea dietei MIND timp de 10 ani a produs o scădere mică, dar semnificativă, a riscului de apariție a problemelor de gândire, concentrare și memorie, potrivit unui nou studiu citat de CNN.

Dieta Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) combină elemente din dieta mediteraneană tradițională și dieta Dietary Approaches to Stop Hypertension, sau dieta DASH, care se concentrează pe reducerea tensiunii arteriale.

Dieta MIND a fost special concepută pentru a combate declinul cognitiv, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Russell Sawyer, profesor asistent de neurologie clinică și medicină de reabilitare la Universitatea din Cincinnati Gardner Neuroscience Institute.

„Printre componentele dietei MIND se numără 10 grupuri de alimente sănătoase pentru creier - legume cu frunze verzi, alte legume, nuci, fructe de pădure, fasole, cereale integrale, fructe de mare, păsări de curte, ulei de măsline și vin”, a declarat Sawyer.

Cinci grupuri de alimente nesănătoase - carne roșie, unt și margarină stick, brânză, alimente prăjite și fast-food, produse de patiserie și dulciuri - sunt limitate în dieta MIND, care ajută la reducerea aportului de grăsimi trans și saturate, a spus Sawyer.

„Dieta MIND are toate caracteristicile cheie - în special un accent pe alimente reale, în principal plante - necesare pentru a reduce inflamația sistemică, a facilita pierderea în greutate, a îmbunătăți sănătatea microbiomului, a ameliora rezistența la insulină, a reduce nivelul ridicat al lipidelor (grăsimilor) din sânge și a încetini aterogeneza (înfundarea arterelor)”, a declarat Dr. David Katz, specialist în medicina preventivă și stilul de viață care a fondat organizația non-profit True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicată medicinei stilului de viață bazată pe dovezi.

„Faptul că astfel de efecte s-ar traduce în protecția creierului este orice, dar nu o surpriză”, a declarat Katz într-un e-mail. „Acest studiu de asociere nu dovedește, prin el însuși, că dieta MIND protejează sănătatea cognitivă, dar având în vedere mecanismele clare în joc, sugerează cu siguranță că o face”.

Beneficii mai mari pentru femei și persoanele de culoare

Studiul, publicat miercuri în Neurology, revista Academiei Americane de Neurologie, face parte dintr-un studiu în curs de desfășurare numit REGARDS, sau Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke. Sponsorizat de National Institutes of Health, REGARDS a fost creat pentru a examina de ce sud-americanii și negrii americani au o incidență mai mare a accidentelor vasculare cerebrale și a urmărit aproximativ 30.000 de adulți cu vârsta de 45 de ani și peste începând din 2003.

Din cele peste 14.000 de persoane incluse în studiu, 70 % erau albi și 30 % erau negri. La începutul studiului și din nou la 10 ani, participanții au fost întrebați despre aportul lor alimentar și au fost supuși unor electrocardiograme, măsurători ale tensiunii arteriale și analize de sânge.

Persoanele care au îndeaproape dieta MIND au fost cu 4% mai puțin predispuse la probleme de memorie și de gândire

Cercetătorii au evaluat apoi dietele în funcție de gradul mai ridicat de respectare a parametrilor dietei MIND: consumul a mai mult de trei porții de cereale integrale pe zi, consumul a mai mult de șase porții de legume cu frunze verzi în fiecare săptămână, consumul a cel puțin o altă legumă în fiecare zi, consumul a mai mult de două porții de fructe de pădure în fiecare săptămână, consumul de pește mai mult de o dată și de carne de pasăre mai mult de două ori pe săptămână și consumul de fasole mai mult de trei ori pe săptămână. Consumul de nuci și utilizarea în principal a uleiului de măsline au fost, de asemenea, mai bine cotate.

Persoanele care au consumat carne roșie sau procesată de mai puțin de patru ori pe săptămână, alimente prăjite sau fast-food mai puțin de o dată pe săptămână și mai puțin de o lingură de unt sau margarină pe zi au fost, de asemenea, mai bine cotate.

Persoanele care au urmat mai îndeaproape dieta MIND au fost cu 4% mai puțin susceptibile de a dezvolta probleme de memorie și de gândire decât cei care nu au aderat la dietă, a constatat studiul. Constatarea a rămas valabilă chiar și după excluderea unor factori atenuanți precum exercițiile fizice, educația, fumatul, indicele de masă corporală, condițiile medicale, vârsta și anxietatea sau depresia.

„Acestea au fost descoperiri surprinzătoare”

În cazul femeilor, riscul a fost chiar mai mic - acestea aveau cu 6% mai puține șanse de a dezvolta tulburări cognitive. Cu toate acestea, studiul a constatat că bărbații nu au înregistrat astfel de beneficii.

În ceea ce privește rapiditatea cu care cei cu astfel de probleme de memorie și gândire au regresat, studiul a constatat că persoanele care au urmat îndeaproape dieta MIND au regresat mai lent decât cei care nu au urmat-o. Această asociere a fost mai puternică la participanții de culoare decât la cei albi, a spus Sawyer.

„Acestea au fost descoperiri surprinzătoare”, a spus Sawyer. „Beneficiile dietei MIND pot avea un impact diferențiat la femei și la negri și acesta este un domeniu pentru cercetări viitoare.”

×
Subiecte în articol: dieta creierul boli sănătate mintală studii
Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Vezi toate știrile din Viață sănătoasă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close