Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă De ce trebuie variate apele minerale

De ce trebuie variate apele minerale

3 minute de citit Publicat la 10:25 03 Aug 2018 Modificat la 10:25 03 Aug 2018
o_1cjvaqhti3g9ocqc3nnqqgt28.jpg

Corpul uman este alcătuit din apă în proporţie de 70%. Apa înseamnă viaţa. Toată lumea ştie acest lucru, toată lumea îl repetă. Dar ce apă să alegem?

Apa nu conţine nici calorii, nici glucide, nici proteine şi lipide, ci doar gaze, în principal oxigen, gaz carbonic, azot, metan, o sursă de minerale şi milioane de substanţe organice, scrie csid.ro.

Apa: avantaje pentru sănătate

În corpul nostru. Rolul său este complex şi, deopotrivă, multiplu. Apa este implicată în schimbul de elemente nutritive (transport, absorbţie, reacţii chimice la nivel celular) şi gestionează volumul sangvin, salivar şi limfatic. De asemenea, lubrifiază şi reglează temperatura (transpiraţia contribuie la disiparea căldurii) drenează şi facilitează eliminarea.

Cu mai puţine minerale, mai bună. Cu cât o apă este mai puternic mineralizată (în calciu, magneziu) cu atât profesioniştii din publicitate se bucură mai mult. Dar cu cât conţinutul de minerale este mai mic, cu atât apa respectivă este mai bună pentru sănătate- în cazul celor care nu au nevoie de un aport suplimentar de un tip sau altul. Nivelul de reziduuri uscate trebuie să fie cât mai mic cu putinţă: între 10 şi 150 de mg/l cel mult, mai ales pentru sugari.

Cea mai bună apă. Trebuie să fie foarte slab acidă, cu un pH de circa 6, 7, uşor reductoare (inversul caracterului oxidant), cu un rH2 ( potenţialul redox) sub 28, şi să aibă o foarte mare rezistivitate (capacitatea de a se opune trecerii curentului electric). Acest ultim criteriu defineşte indirect puritatea apei, adică rezistenţa la propagarea microbilor, bacteriilor şi toxinelor.

Apa de la robinet

Este potabilă. E supusă la tratamente antibacteriene, conţine mult calcar, nitraţi şi urme de clor, dar respectă criteriile de potabilitate şi alte norme stricte. Ca urmare a surselor de poluare tot mai numeroase, a tratamentelor la care este supusă, care au devenit tot mai complexe, calitatea sa (conţinutul de nitraţi, spre exemplu) variază de la o regiune la alta. Doritorii pot solicita consultarea buletinelor de analiză la autorităţile de profil.

Beneficii nutriţionale

Apa este prezentă în cantitate mare, şi este de bună calitate, în fructe şi legume.

Apa: cum o alegem

Verificaţi eticheta, pentru a vedea cât de mult se apropie de criteriile menţionate mai sus (puţine reziduuri uscate, rezistivitate mare, puţin nitraţi). Puteţi folosi un filtru pentru apa de la robinet, este mai economic şi mai eficient pentru sănătate, dacă respectaţi condiţiile de utilizare. Atenţie, coloanele de demineralizare pot deveni rapid veritabile colonii de microbi.

Apa: cum o consumăm

Beţi apă, savuraţi-o ca atare! Puteţi prepara ceaiuri, pe care să le beţi calde sau reci. Excepţie făcând situaţiile patologice, corpul dă semne când are nevoie de apă: simţiţi sete. Beţi atunci, ca să nu vă obosiţi inutil rinichii. Niciun studiu nu a dovedit că este necesar să bem o anumită cantitate de apă dacă nu ne este sete. O persoană activă trebuie să bea în mod regulat, fiindcă poate pierde multă apă înainte de a simţi senzaţia de sete.

Bine de ştiut! Setea excesivă poate indica un diabet.

Apa: cum o păstrăm

Depozitaţi sticlele de apă la adăpost de lumină şi de căldură. Atenţie, apa îmbuteliată nu se conservă la infinit!

Apa de izvor şi apele minerale

Apele numite de izvor sunt captate de la nivelul pânzelor freatice nepoluate şi sunt potabile fără niciun tratament, cu excepţia celor de eliminare a gazelor, a manganului şi a fierului. Sunt slab mineralizate. Apele minerale sunt cele cu proprietăţi specifice, controlate de autorităţile de resort. Nu sunt tratate. La cele cu proprietăţi terapeutice,  compoziţia trebuie să fie stabilă în timp. Unele, spre exemplu, sunt bogate în sodiu,  altele în fluor sau în bicarbonaţi; aceste concentraţii de minerale pot fi nocive în caz de insuficienţă renală sau hipertensiune, de pildă. De aceea , este de dorit să variaţi apele minerale pe care le beţi.

×
x close