Dan Cristian Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii Alimentare, în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, a explicat mai multe aspecte din compoziția alimentelor pe care le consumăm des.
Spre exemplu, bomboanele gumate şi jeleurile strălucesc datorită unui compus utilizat şi în industria automobilelor.
Pentru a avea un aspect lucios şi atrăgător, bomboanele gumate sunt acoperite cu ceara cu care sunt lustruite automobilele, mai exact ceară de carnauba.
Ceara de carnauba este o ceară naturală obţinută din frunzele palmierului Copernica cerifera şi îşi are originea pe teritoriul Braziliei. În lista aditivilor alimentari, ceara de carnauba este codificată E903.
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară consideră că utilizarea cerii de carnauba ca aditiv alimentar nu ar reprezenta un motiv de îngrijorare pentru siguranţa alimentară.