1 minut de cititPublicat la 18:04 09 Sep 2013Modificat la 18:04 09 Sep 2013
Foto: buttersweet/flickr
De de mai multe decenii, oamenii de ştiinţă cunosc faptul că stopul cardiac are loc, în cele mai multe cazuri, la orele dimineţii. Cu toate acestea, cercetătorii nu au reuşit să afle motivul din spatele acestui fenomen.
Mai multe studii realizate în anii `80 au găsit posibile explicaţii pentru acest fenomen: poziţia verticală a corpului, probleme ale procesului care previne în mod normal formarea cheagurilor de sânge. Chiar şi aşa, cercetătorii nu au putut stabili mecanismul care să explice legătura dintre ritmul circadianal organismului (un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale aparţinând entităţilor vii) şi moartea subită.
Acum, o echipă internaţională de cercetători a identificat o proteină al cărei nivel oscilează în funcţie de ritmul circadian şi care, în cazul şoarecilor, face ca ionii ce guvernează sistemul electric al inimii să oscileze şi ei în funcţie de ritmul circadian.
Oamenii de ştiinţă au precizat, în cadrul întâlnirii anuale a Societăţii Chimiştilor Americani, că aceste oscilaţii au loc şi în celulele inimii umane, informează smithsonianmag.com.
Aceste rezultate ar putea conduce către o metodă de prevenire a stopului cardiac, una dintre cele mai frecvente cauze naturale de deces în SUA. Peste 300.000 de americani mor în fiecare an, după ce fac stop cardiac.