1 minut de cititPublicat la 12:54 13 Oct 2014Modificat la 12:54 13 Oct 2014
Femeile insarcinate care consuma regulat alcool intre a 7-a si a 12-a saptamana de sarcina risca sa aiba copii cu trasaturi faciale anormale, cu probleme de crestere, dificultate de invatare, dar si tulburari comportamentale.
Un studiu efectuat la Universitatea din California, la care au participat aproximativ o mie de femei, arata cat de periculos este consumul de alcool in timpul sarcinii, mai ales intre a 7-a si a 12-a saptamana de la conceptie.
Micutii risca sa dezvolte sindromul alcoolismului fetal, o conditie medicale care poate avea consecinte grave.
Potrivit cercetarii coordonate de doctorul Haruna Sawada Feldman din cadrul universitatii americane, femeile insarcinate care au obiceiul de a consuma bauturi alcoolice incepand dintr-a doua jumatate a primului trimestru de sarcina au sanse foarte mari de a avea copii cu deficiente in dezvoltarea fizica, de la inaltime la greutate.
Totodata, ei pot avea trasaturi faciale anormale, ce constau in extremitate cefalica de dimensiuni reduse – sau cap mic, fata plata si ochi mici. La varste foarte fragede, aceste anormalitati sunt greu de identificat, dar devin vizibile dupa ce micutul implineste doi ani.
Pericolul consumului de alcool, in procente
Potrivit cercetarii, fiecare zi in plus in care femeia insarcinata consuma alcool creste cu 25% riscul de a avea un bebelus cu buze diforme.