Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Pericolul din cartofii încolțiți: Conțin o substanță otrăvitoare

Pericolul din cartofii încolțiți: Conțin o substanță otrăvitoare

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 14:52 10 Mar 2017 Modificat la 14:52 10 Mar 2017
o_1bas4560iptod7d1mhmhra1df68.jpg
Foto: pixabay.com

Sigur ți s-a întâmplat măcar o dată să cureți cartofi și să vezi că unul are o nuanță verzuie. Poate te-ai gândit că ai de-a face cu un cartof necopt. Cartofii verzi nu sunt necopți și sunt de evitat, întrucât sunt un pericol real pentru sănătate, potrivit Rețetepractice.ro.

Cartofii produc în mod natural solanina, o substanță ce are rol de pesticid și ține prădătorii la distanță. În mod normal, solanina se găsește preponderent în frunzele și tulpinile cartofilor.
Pe măsură ce cartofii stau la lumina zilei, aceștia tind să dezvolte clorofila (de aceea se și înverzesc) și totodată crește și cantitatea de solanină. Cu cât sunt mai verzi cartofii, cu atât mai mare e cantitatea de solanină din ei.

Solanina este otrăvitoare nu doar pentru dăunători, ci și pentru oameni. Inițial, simptomele apar preponderent la nivelul aparatului digestiv (grețuri, vărsături, diaree etc), dar și la nivel neurologic (dureri de cap, amețeli).

Simptomele moderate ale otrăvirii apar la doze de 2-5 mg/kg corp, în timp ce simptomele grave, ce pot duce inclusiv la moarte, apar în cazul consumării unor doze de 3-6 mg/kg corp. În mod obișnuit, simptomele apar în 8-12 ore de la ingestie, însă aceasta nu e o regulă, ele putând apărea mult mai repede.

×
Etichete: cartofi
x close