Indiferent dacă este vorba despre o noapte grea de băut sau doar de câteva pahare pahare de vin la cină, mulți dintre noi ar putea fi înclinați să contracareze efectele de la băutură cu o ceașcă de cafea. Cu toate că noi sperăm că asta ne va ajuta să ne trezim, oamenii de știință spun acum că ar putea de fapt să nu fie o diferență la urma urmei.
Conform profesorului Tony Moss, de la Universitatea South Bank din Londra, cafeaua nu ajută la scăderea nivelului de alcool din sânge. El a sugereat că în timp ce s-ar putea să vă simțiți mai alert de la cofeină, coordonarea ochilor, a mâinilor și alte abilități motorii vor rămane afectate de alcoolul din sistem.
Pentru a pune teoria la încercare, Moss a invitat cinci elevi într-un mediu controlat care arata că un pub, unde fiecare dintre participanți a fost rugat să bea o vodkă tonic care conținea alcool suficient în funcție de înălțimea și greutățile individuale, pentru a îi face să se simtă un pic amețiți. Ulterior, li s-a dat un test simplu de coordonare în care trebuiau să pună un cerc metalic în jurul unui fir, fără să-l atingă, iar niciunul dintre ei nu a reușit să îndeplinească sarcina.
După ce au băut o ceașcă de cafea puternică, participanții care s-au simțit mai alerți au încercat din nou testul, dar totuși au eșuat și de această dată. După ce le-a testat și alcoolul din sânge, Moss a demonstrat că nivelurile de alcool al participanților nu s-a schimbat după ce au băut cafeaua și că într-adevăr există o singură cale de a te trezi după ce beai prea mult: așteptând.
"Știm din cercetările mai ample: cafeaua nu este un antidot pentru alcool”, spune Moss.
"Băutul cafelei este un stimulant care va inversa acel sentiment de a fi ușor obosit, pe măsură ce alcoolul din sânge coboară”, adaugă specialistul. "Singurul lucru care te va trezi în acest sens este un pic de timp", a lămurit acesta.
Sursă: The Independent