În secolele trecute, varza era un aliment nelipsit de pe mesele oamenilor, fie ei nobili sau oameni de rând, spune istoricul şi publicistul clujean Lukács József. Acesta a făcut un studiu pentru care a citit documente de arhivă, literatură de specialitate, jurnale, memorii, dar a cercetat şi cărţi de bucate apărute în secolele 16-17, scrie
adevarul.ro.Istoricul şi publicistul clujean Lukács József a publicat un material despre ”Începuturile literaturii gastronomice în Transilvania” în numărul 24 din 2013 al revistei ”Apostrof”. Acesta spune că, într-un protocol din 1442, păstrat în arhiva vechii mănăstiri a călugărilor benedectini din Cluj-Mănăştur (unde se află acum Biserica Calvaria), a găsit cea mai veche menţiune, până acum, despre varză: un nobil se jura că nu a ordonat ca unui alt nobil din comuna Iara, unde locuiau amândoi, să-i fie luată varza.
Mai multe, pe
adevarul.ro.