Cel mai aşteptat eveniment despre inovaţie şi cercetare în domeniul longevităţii a început deja la Bucureşti. Pe parcursul a două zile vor fi 10 mini-conferințe despre ultimele tendințe în longevitate în cadrul cărora vor vorbi cei mai respectați specialiști din ţară şi stăinătate. De la ei vom afla care sunt cele mai eficiente tratamente, metode și proceduri pentru a avea o viață lungă și sănătoasă.
"Îmbătrânirea se tratează sau se previne?" este tema primei coferinţe care se desfăşoară cu participarea medicului Anca Hâncu, specialist în medicina stilului de viaţă şi nutriţie şi a doamnei Andrea Maier, director al Centrului pentru longevitate sănătoasă din cadrul Universității Nationale din Singapore.
”Genetica în longevitate înseamnă 20-30 %, restul va fi stilul nostru de viață. De aceea revin cu medicina stilului de viață, adică prevenție, tratament și remisia bolilor prin stilul de viață, pentru că longevitate înseamnă, de fapt, prevenția bolilor prin stilul de viață.
Cu cât prevenim bolile cronice, cu atât vom putea trăi mai mult și mai bine. Adică adăugăm ani vieții și viață anilor.
Cum pot fi evitate bolile cronice
Care ar fi principalele elemente prin care reușim în medicina stilului de viață să evităm aceste boli cronice? Vorbim de o nutriție adecvată, personalizată, avem acel model mediteranean care este cumva cheia succesului în această prevenție, dar și acesta trebuie adaptat caloric, trebuie adaptat specific fiecărei persoane.
După aceea, activitatea fizică. Noi spunem de multe ori 150 de minute până la 300 de minute pe săptămână de activitate fizică moderată. Dar gândiți-vă la un pacient care are fibrilație atrială. Acolo avem recomandarea de a avea maximum 150 de minute pe săptămână și un astfel de pacient, dacă face activitate multă, va avea probleme mari care pot duce chiar până la deces.
Unde vreau să ajung? Că un sfat incorect, sau interpretat greșit, poate să nu fie potrivit și de aceea trebuie personalizat.
Recomandările de somn, tot ca parte a medicinei stilului de viață, importanța somnului în reechilibrarea noastră, în regenerarea noastră, este vitală.
Și nu în ultimul rând, evitarea abuzului de substanțe, și aici mă refer la alcool, la fumat, sau la alte substanțe.
Și trebuie să menționez și relațiile frumoase, interacțiunile pozitive, gândurile bune, armonia care înseamnă foarte mult pentru noi și care are capacitatea de a ne vindeca”, a explicat medicul Anca Hâncu în cadrul conferinței.