Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Cum ne trezim creierul dimineața, înainte de a bea cafeaua. Vlad Ciurea: „Pornește ca o locomotivă”

Cum ne trezim creierul dimineața, înainte de a bea cafeaua. Vlad Ciurea: „Pornește ca o locomotivă”

Andreea Cigolea
1 minute de citit Publicat la 20:00 03 Noi 2024 Modificat la 01:13 04 Noi 2024
cana de cafea
Combinația de aer curat, lumina soarelui și gânduri pozitive fac minuni pentru creier. FOTO: Getty Images

Pentru cei care caută o metodă de a-și pune creierul în mișcare încă de la primele ore, Prof. Dr. Vlad Ciurea a oferit, în cadrul Longevity Expo Forum Fest, o serie de sfaturi care implică o combinație de aer curat, lumina soarelui și gânduri pozitive. „Pentru puterea minții, trebuie un refreshment, un restart, dacă se poate zilnic. Începând chiar de dimineață, când trebuie să deschidem geamurile, să luăm aer și să primim primele raze de soare, care se duc în centrul creierului, într-o zonă numită hipotalamus,” explică specialistul. Lumina și aerul proaspăt au efecte benefice asupra acestei regiuni a creierului, responsabilă pentru reglarea ritmului nostru biologic.

Un alt element-cheie al rutinei de dimineață este hidratarea. Prof. Dr. Vlad Ciurea recomandă apa încă din primele momente ale zilei. „De la prima gură de apă, pornim creierul,” spune el. Hidratarea dimineața ajută la activarea proceselor mentale.

Pentru a trezi complet mintea, profesorul sugerează rugăciunea, urmată de mișcare și un mic dejun sănătos. „Mișcarea și micul dejun sunt esențiale, dar toate aceste lucruri trebuie făcute în liniște, nu pe fugă. Este important să ne adunăm și să savurăm cafeaua fără țigări, pentru că fumul de țigară duce la închiderea vaselor de sânge și ischemie,” precizează profesorul, adăugând că fumatul este strâns legat de riscul de accidente vasculare cerebrale.

Importanța stabilirii unui scop zilnic

În fiecare dimineață, potrivit lui Dr. Ciurea, este esențial să ne fixăm un obiectiv pentru ziua respectivă. „Ne propunem să facem un lucru - să scriem o carte, să terminăm un proiect - și la acest ‘vreau să’ avem o descărcare a unui mediator chimic numit dopamină. Dopamina pornește, susținută de serotonină, și ne ajută să realizăm ce ne propunem,” explică acesta. La finalul zilei, reușita acestor scopuri eliberează hormoni ai plăcerii în întreg organismul, oferind un sentiment de satisfacție.

Alternativa la știrile matinale: muzica

În loc de știrile matinale, care pot genera stres, Prof. Dr. Ciurea recomandă muzica. „De dimineață, în loc să ne uităm la știri, pentru că nu putem rezolva noi nimic, dăm drumul la muzică, una care ne place și care ne îmbălsămează creierul de plăcere. Și pentru copii este benefic. Muzica dezvoltă legăturile cerebrale și întreg creierul funcționează, rămânând activ și tânăr,” subliniază specialistul.

Prin aceste obiceiuri simple și accesibile, creierul este trezit în mod natural, fiind pregătit să înfrunte ziua într-un mod sănătos și plin de energie.

×
x close