Orice gospodină care se respectă ştie să facă o salată de vinete. Cel puţin o dată însă, a avut ghinionul să nimerească vinete amare sau iuţi şi nu ştie de ce. Secretul este să ştii să alegi vinetele cele mai bune ca să eviţi astfel de situaţii jenante.
Astfel, se aleg vinete coapte, de mărime mijlocie, de culoare aproape neagră, lucioase și pufoase. Le strângi între degetul mare şi cel arătător şi trebuie să fie elastice. Mare atenţie şi la mărime: vinetele tari au semințe mari, iar cele verzui sunt amare, potrivit Vocea Transilvaniei.ro.
Când le cumperi, uită-te la codiţe, să fie cât mai verzi şi fragede. Vinetele se amăresc din cauza secetei sau dacă sunt prea bătrâne, adică au stat mult pe vrej. În acest caz codiţele vor avea o culoare maronie şi vor fi uscate. Alege vinetele lunguieţe şi de culoare mai închisă pentru că sunt bine coapte şi au mai puţine seminţe negricioase.