Unul din cele mai mari lanţuri de restaurante fast-food din lume a anunţat că renunţă la injectarea puilor cu antibiotice, după ce în presă s-a lansat ideea că tratamentul păsărilor favorizează dezvoltarea unor microbi rezistenţi la antibiotice.
Această mişcare va pune presiune şi pe alte lanţuri de restaurante, ferme, dar şi supermarket-uri să adopte măsura.
În ultima vreme, a devenit un uz comun ca marile ferme din Marea Britanie, dar şi din Europa, să îşi trateze puii bolnavi cu antibiotice, atât pentru a scăpa de infecţii, dar şi pentru a preveni îmbolnăvirea.
Însă există dovezi clare care arată că bacteriile care cauzează îmbolnăvirea păsărilor - bacterii precum campylobacter sau salmonela - se schimbă şi nu mai răspund la tratamentul cu antibiotice.
Efectul se răsfrânge şi asupra oamenilor: cei care consumă carne de pui infestată devin imuni la tratamentul cu antibiotice prescris de medici - cadrele medicale observând o rezistenţă a viruşilor la tratamentul pe care îl aplicau în mod normal.
"Rezistenţa microbilor la antibiotice este o ameninţare catastrofică", a declarat medicul Sally Davies.
"Dacă nu acţionăm acum, i se poate întâmpla oricui să se opereze în spital şi să moară din cauza unei infecţii banale, care nu poate fi tratată cu antibiotice. Astfel, orice operaţie chirurgicală poate fi mortală din cauza riscului de infecţie", a continuat medicul