Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Condimentul ieftin pe care românii îl pun în mâncare îţi poate găuri stomacul. Cercetarea făcută timp de un deceniu pe circa 500.000 de persoane 

Condimentul ieftin pe care românii îl pun în mâncare îţi poate găuri stomacul. Cercetarea făcută timp de un deceniu pe circa 500.000 de persoane 

Un condiment foarte cunoscut, folosit în cantităţi mare, poate da mari probleme de sănătate, găurind stomacul, atrag atenţia medicii.

mancare getty images
Condimentul ieftin pe care românii îl pun în mâncare îţi poate găuri stomacul. Cercetarea făcută timp de un deceniu pe circa 500.000 de persoane  Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Adam    |    21 Mai 2024   •   12:21

Afirmaţia este făcută pe baza unui studiu recent şi publicat în revista Gastric Cancer.

Specialiştii au constatat că adăugarea constantă a acestui condiment în mâncare crește semnificativ riscul de cancer de stomac, potrivit cercetării.

Cercetarea, realizată pe parcursul a 10 ani pe un eșantion de peste 470.000 de persoane din Marea Britanie, a demonstrat că cei care declară că "adaugă întotdeauna" acest condiment în mâncare prezintă un risc cu 41% mai mare de a dezvolta cancer de stomac în comparație cu cei care o fac "niciodată/rar".

Deși studiul nu stabilește o cauzalitate directă între sodiu și cancerul gastric, experții recomandă limitarea aportului zilnic de sodiu la maxim 2.300 mg pentru adulți, ca parte a unui stil de viață sănătos.

Consumul excesiv de sodiu este asociat cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv creșterea tensiunii arteriale, riscul crescut de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral. 

De asemenea, pofta exagerată de sare, căci despre ea este vorba, poate fi un indiciu al unor afecțiuni subadiacente, precum stresul sau anxietatea.

Pe lângă consumul excesiv de sare, alte riscuri majore pentru cancerul gastric includ dieta săracă în legume și fructe proaspete, consumul frecvent de alimente afumate sau procesate, fumatul, consumul de alcool.

Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cancerul gastric poate fi asimptomatic în stadiile incipiente. 

Semnele pot apărea mai târziu și pot include durere abdominală, oboseală, pierdere neașteptată în greutate, greață și vărsături, pierderea poftei de mâncare, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: condiment sare cancer gastric stomac
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close