Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Ciocolata neagră reduce riscul de diabet de tip 2. Care este secretul din cacao

Ciocolata neagră reduce riscul de diabet de tip 2. Care este secretul din cacao

A.O.
2 minute de citit Publicat la 13:57 05 Dec 2024 Modificat la 14:40 05 Dec 2024
GettyImages-1322511398 (1)
Foto: Getty Images

Cel puțin cinci bucăți mici de ciocolată neagră pe săptămâni ar putea ajuta la reducerea riscului pentru diabetul de tip 2 cu până la 21 la sută, potrivit unui studiu nou, citat de CNN. Secretul constă în flavonoidele din ciocolata neagră, care nu doar că ajută la îmbunătățirea sănătății sistemului cardiac, dar reduc inflamațiile și rezistența la insulină. 

„Ciocolata neagră și ciocolata cu lapte au niveluri similare de zahăr adăugat, grăsimi și calorii, însă ciocolata neagră conține mult mai multă cacao”, a spus conducătorul studiului, doctorandul Binkai Liau. 

Pulberea de cacao conține cele mai ridicate niveluri de flavonoide, așadar cu cât ciocolata pe care o consumați are un procent mai ridicat de cacao, cu atât mai mult flavonoide va conține. Flavonoidele sunt antioxidanți, reduc inflamațiile din corp care pot declanșa sau înrăutăți boli cronice cardiace sau diabet. Atenție însă, bucățile nu trebuie să fie mai mari de 30 de grame. 

„În studiile pe animale, dar și pe oameni la o scală mai mică, flavonoidele au îmbunătățit rezistența la insulină și au redus stresul oxidativ și inflamațiile, componente în patologia diabetului. Deci este plauzibil că ciocolata neagră ar putea avea efecte benefice” , a spus doctorul Nestoras Mathioudakis, director medical al Programului de Prevenție a Diabetului de la Clinica Johns Hopkins pentru CNN. 

Deși autorii studiului științific nu a putut dovedi o legătură de cauză-efect între ciocolata neagră și un risc mai scăzut de diabet de tip 2 este posibil la flavonoidele să fie motivul pentru care ciocolata neagră este mai sănătoasă decât cea cu lapte. 

Participanții la studiu au completat un chestionar privind alegerile lor alimentare timp de 25 de ani din patru în patru ani. Cercetătorii au descoperit că cei care au mâncat cel puțin cinci bucăți de ciocolată, indiferent de tip, pe săptămână aveau un risc mai scăzut cu 10% să dezvolte diabet de tip 2 comparativ cu cei care mâncau ciocolată rar sau nu consumau deloc. 

Când au luat în considerare și tipurile de ciocolată, datele nu au arătat vreo reducere a riscului de diabet după consumul de ciocolată cu lapte. Însă, cei care mâncau cel puțin cinci bucăți de ciocolată neagră pe săptămână au cu 21% mai puține șanse de a dezvolta diabet de tip 2 și nici nu se îngrășau. 

Studiile arată că până în 2050 cel puțin 1,31 de miliarde de oameni la nivel global vor suferi de diabet, față de 529 de milioane în 2021. Sedentarismul, consumul de alcool și de tutun, dar și o dietă bogată în alimente ultraprocesate sunt printre cauzele principale. 

 

×
x close