
Beneficiile introducerii peștelui în alimentație sunt bine cunoscute, însă otrăvirea cu metale grele, în special mercur, rămâne o preocupare. Acum, oamenii de știință au descoperit cum să reducă nivelurile de mercur din pește cu până la 35 % printr-o modificare a modului de ambalare.
O echipă de la Universitatea Suedeză de Științe Agricole și de la Universitatea de Tehnologie Chalmers a experimentat adăugarea aminoacidului cisteină la conservele de ton - unul dintre tipurile care pot conține cel mai mult mercur, potrivit Science Alert.
Atunci când tonul a fost scufundat în apă care conține cisteină, noua soluție a eliminat între 25 și 35 % din mercurul din pește, conform testelor de laborator. Cu cât mai multă carne de pește a fost în contact cu soluția, cu atât mai mult mercur a fost eliminat în lichid.
Cisteina a fost aleasă ca soluție din cauza modului în care mercurul se leagă puternic de ea - acesta fiind modul în care se poate acumula în pește în primul rând - și ca urmare a unui studiu anterior privind eliminarea mercurului realizat de aceiași cercetători.
Cât de periculos e să mănânci pește la conservă
„Am crezut că acest lucru va permite ca o parte din mercur să fie extras și în schimb să se lege de soluție și să fie eliminat”, spune chimistul Przemysław Strachowski, de la Universitatea de Tehnologie Chalmers. „Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a ne ocupa de mercurul eliminat”.
Dacă ați mâncat pește fără să aveți cunoștință de o potențială contaminare cu mercur, nu vă faceți griji: este puțin probabil să consumați suficient de mult pentru a exista un pericol, deși se recomandă ca femeile însărcinate și copiii mici să consume doar o cantitate limitată.
În cele mai multe cazuri, beneficiile pentru sănătate ale consumului de pește depășesc potențialele riscuri pentru sănătate - deși găsirea unei modalități de a reduce nivelurile de mercur din pește prin modul în care alimentele sunt ambalate ar reduce cu siguranță aceste riscuri și mai mult.
Nu au fost necesari aditivi suplimentari pentru ca soluția să funcționeze
„Frumusețea acestui tip de ambalaj este că rămâne activ în timp ce produsul este pe raft”, spune Strachowski. "Nu ar fi necesare etape suplimentare de producție dacă o astfel de metodă ar fi utilizată la nivel industrial."
„Aplicarea rezultatelor noastre ar putea crește marja de siguranță pentru consumul de pește”.
În cadrul studiului nu au existat modificări notabile ale aspectului sau mirosului probelor de pește tratate cu cisteină, iar eliminarea mercurului a continuat timp de până la două săptămâni. Nu au fost necesari aditivi suplimentari pentru ca soluția să funcționeze.
Va fi nevoie de cercetări suplimentare pentru a transforma acest lucru într-o opțiune practică pentru depozitarea peștelui, dar primele semne sunt promițătoare - iar echipa crede că metodele descrise ar putea fi îmbunătățite în viitor.
„Studiul nostru arată că există abordări alternative pentru abordarea contaminării cu mercur a tonului, mai degrabă decât simpla limitare a consumului”, spune Mehdi Abdollahi, cercetător în domeniul alimentar de la Universitatea de Tehnologie Chalmers.
„Scopul nostru este de a îmbunătăți siguranța alimentară și de a contribui la îmbunătățirea sănătății umane, precum și de a utiliza mai bine alimentele care sunt în prezent supuse anumitor restricții.”
Cercetarea a fost publicată în Global Challenges, toamna trecută.