Cercetătorii din China au ajuns la această concluzie după ce au realizat un studiu pe 1.500 de persoane, potrivit eatthis.com.
În studiul publicat în revista Frontiers in Nutrition, cercetătorii de la Departamentul de Psihiatrie Geriatrică al Facultății de Medicină a Universității Jiao Tong din Shanghai au comparat rezultatele evaluărilor cognitive cu informații despre cât de des beau ceai acele persoane într-o săptămână.
Astfel, specialiştii au ajuns la concluzia că persoanele care beau ceai au fost mai puțin predispuse la declin cognitiv în comparaţie cu cele care nu consumă această băutură.
Ceaiul, de ajutor în funcțiile cerebrale
În cadrul aceluiaşi studiu, peste 100 dintre participanți au fost supuși unor scanări RMN în care cercetătorii au analizat modul în care dimensiunea diferitelor părți ale creierului lor a fost comparată cu obiceiurile de a bea ceai.
Cercetătorii au explicat că în corpul calos, regiunea creierului care face legătura între emisfera stângă și cea dreaptă și care joacă un rol important în cogniție, partea posterioară era mai mică la băutorii de ceai decât la cei care nu beau ceai.
Cu cât această zonă era mai mică, cu atât scorurile participanților la un test de învățare se modificau mai puțin pe măsură ce îmbătrâneau. Așadar, ceaiul poate juca un rol în conservarea funcțiilor cerebrale prin afectarea dimensiunii corpului calos posterior.
Totuşi, pentru a avea o minte ageră nu este suficient numai consmul de ceai. Specialiştii spun că un rol important îl joacă şi exercițiile fizice regulate, o alimentaţie sănătoasă și bogată în antioxidanți.
În plus, şi somnul are un aport esenţial în păstrarea funcţiilor cognitive şi ajută în păstrarea unei memorii bune.
În supermarketuri, se găsesc cutii cu ceai la plic, iar o cutie cu 20 de pliculeţe costă în jur de trei lei.