Alegerea apei plate potrivite este esențială pentru sănătatea noastră, iar eticheta acesteia poate fi considerată „cartea de identitate” sau „prospectul” apei, a explicat Claudia Benea, specialist în hidratare, în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. Aceasta conține informații detaliate despre macroelementele din compoziția apei, cum ar fi calciu, magneziu, potasiu și sodiu, toate esențiale pentru buna funcționare a organismului.
Reziduul sec, un indicator important
Un detaliu crucial de pe eticheta apei este reziduul sec, care indică totalitatea sărurilor minerale dizolvate într-un litru de apă. „Reziduul sec este cel mai cunoscut indice de clasificare al apelor. El ne spune ce cantitate de minerale înghițim dintr-un litru de apă”, a subliniat Claudia Benea.
Pentru bebeluși și copiii mici, până la cinci ani, este esențial să alegem o apă cu un reziduu sec sub 250 mg/l. Acest tip de apă este ideal pentru susținerea creșterii și dezvoltării armonioase, având un conținut echilibrat de minerale.
Apa pentru copii mai mari și adulți
După vârsta de cinci ani, copiii pot consuma aceeași apă ca adulții, deoarece necesitățile lor metabolice cresc, iar activitățile zilnice devin mai solicitante. „Toate apele îmbuteliate din România sunt ape oligominerale, cu o cantitate de minerale potrivită atât pentru copii, cât și pentru adulți”, a explicat Benea.
Totuși, dacă există bebeluși în casă, se recomandă să avem două tipuri de apă: una cu reziduul sec sub 250 mg/l pentru cei mici și una obișnuită pentru adulți. Este important de menționat că apa pentru bebeluși poate fi consumată și de adulți, însă nu oferă un nivel optim de hidratare pentru nevoile acestora.
Cum să diversificăm consumul de apă
Un sfat util pentru a beneficia de o hidratare optimă este să alternăm sortimentele de apă. „Ar trebui să avem în casă cel puțin două tipuri de apă minerală, pe care să le rotim la un interval de aproximativ două săptămâni”, a recomandat Claudia Benea.
Mai mult, aceasta a împărtășit un truc simplu și eficient: „Golesc o sticlă mare de 5 litri și combin câte 1 litru din fiecare sortiment. Fiecare tip de apă vine cu o varietate unică de minerale. Ce conține una, nu conține cealaltă, și astfel obținem un cocktail benefic pentru sănătate.”
Acest obicei de a diversifica apa consumată poate aduce beneficii semnificative, inclusiv o mai bună hidratare și un nivel crescut de energie. „Am întâlnit persoane care, aplicând această metodă, nu doar că s-au simțit mai bine, dar au observat și îmbunătățiri în diverse afecțiuni”, a concluzionat Claudia Benea în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.
Prin urmare, alegerea apei plate potrivite, în funcție de vârstă și necesitățile organismului, poate face o diferență semnificativă în starea noastră de sănătate.