Un regim alimentar sanatos trebuie sa contina de toate: atat lipide si proteine, cat si carbohidrati. Insa renumele prost pe care si l-au castigat carbohidratii in ultimul timp determina tot mai multe persoane sa reduca drastic consumul.
Carbohidratii nu sunt mai rai pentru silueta si pentru sanatate decat lipidele sau proteinele. La fel ca in cazul majoritatii nutrientilor, extremele dauneaza, asadar aportul prea ridicat sau prea scazut.
Insa, pentru ca tot mai multe diete, precum Atkins sau Dukan, mizeaza pe excluderea temporara a carbohidratilor, dar si din alte cauze s-a raspandit ideea ca acestia nu sunt buni pentru organism. Fals! Iata cele mai frecvente trei mituri despre carbohidrati din cauza carora multe persoane ajung, de fapt, sa se ingrase.
Cartofii sunt "rai"
Multe persoane fug de cartofi pentru ca acestia contin carbohidrati. Dintre toate tipurile de a gati cartofi, cei fierti sau facuti piure au cea mai mare cantitate de carbohidrati (35%), urmati fiind de cartofii prajiti care au carbohidrati în proportie de 27%. Dar asta nu inseamna ca trebuie exclusi din regimul alimentar (in afara de celor prajiti care chiar ar trebui "interzisi"). Un cartof de marime medie ofera organismul 11% din necesarul de fibre pe zi, fapt care contribuie la mentinerea senzatiei de satietate si chiar favorizeaza, astfel, slabitul. Mai mult, fibrele ajuta sistemul digestiv si cel excretor sa functioneze normal. Totodata, un cartof contine 12% din aportul necesar pe zi de magneziu, dar 26% din aportul necesar de potasiu pe zi.
Citeste continuarea pe
Lyla.ro