Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Ce se întâmplă dacă nu te speli pe dinți timp de o zi

Ce se întâmplă dacă nu te speli pe dinți timp de o zi

1 minut de citit Publicat la 13:39 19 Iul 2019 Modificat la 08:42 13 Iul 2023
o_1dg4t03s2kfp1asu104a1p5ia6l8.jpg

Spălatul pe dinți este un obicei care ar trebui să ne intre în reflex. „Cel puțin de două ori pe zi, dimineața și seara. Ideal ar fi și după fiecare masă”, atrag atenția medicii dentiști. 

Unul din cinci români nu s-a spălat niciodată pe dinți, ceea ce face ca România să se afle pe ultimul loc din Uniunea Europeană la igienă dentară. Cariile și tartrul sunt cele mai frecvente afecțiuni cauzate de igiena precară. Detartrajul este procedura medicală care ajută la curățarea dinților și prevenirea cariilor conform acestei sinteze.

Conform Research Romania, un român consumă, în medie, 1,5 tuburi de pastă de dinți pe an, deși recunosc importanța spălatului pe dinți. Puțin, extrem de puțin.

În timp ce unii dintre noi se spală doar o dată pe zi pe dinți, alții o fac și dimineața și seara. E drept, există o categorie de oameni care se spală extrem de rar, o dată pe săptămână sau și mai rar. Totuși, ce se întâmplă dacă nu te speli pe dinți timp de o zi întreagă? 

O zi fără spălat pe dinți produce efecte rapide

Conform specialiștilor în igienă dentară, după 24 de ore de la ultima spălare pe dinți, se formează un strat subțire de placă bacteriană. Cu alte cuvinte, acesta este un „depozit” care conține atât bacterii cât și microorganisme.

Depășirea termenului de o zi fără ca dinții să fie curățați înseamnă proliferarea bacteriilor și halitoză sau halenă (respirație neplăcut mirositoare).

Dezvoltarea cariilor

După ce consumăm alimente cu o concentrație mare de zahăr, bacteriile descompun zahărul în acizi ce atacă smalțul. Cu cât evităm să ne spălăm pe dinți, cu atât caria dentară apare mai repede. Aceasta se instalează în momentul în care smalțul și dentina se înmoaie sub acțiunea atacului acid și se produce o cavitate. Odată ce a trecut de smalț, caria înaintează mai rapid prin dentină și ajunge la pulpă, producând inflamația și infecția.

Respirația neplăcută

Mirosul neplăcut al cavității bucale poate fi și el o consecință nefastă a igienei defectuoase a cavității bucale. Resturile alimentare rămase sunt responsabile pentru mirosul neplăcut.

Inflamația gingiilor

Depunerile de placă bacteriană sunt o cauză frecventă de apariție a primului stadiu al afecțiunii gingivale, care poartă numele de gingivită. Așadar, o igienă orală precară poate duce rapid la inflamarea gingiilor. Placa bacteriană este cea care se acumulează pe dinți și în jurul acestora și dacă nu este îndepărtată prin periaj regulat, ea poate irita gingiile.

×
x close