Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Ce se întâmplă cu fumătorii care trec pe ţigările electronice. Rezultatele care i-au surprins pe medici

Ce se întâmplă cu fumătorii care trec pe ţigările electronice. Rezultatele care i-au surprins pe medici

O.P.
1 minut de citit Publicat la 10:04 23 Sep 2014 Modificat la 10:04 23 Sep 2014
3.jpg
Un studiu efectuat pe mai mulţi bolnavi de cancer care au continuat să fumeze a arătat ca ţigările electronice ar putea favoriza dependenţa de nicotină, iar celor care folosesc aceste dipozitive le este la fel de greu să renunţe la fumat ca şi persoanelor care fumează ţigări clasice.

Cercetarea efectuată asupra pacienţilor cu cancer care continuă să fumeze a arătat că persoanele care folosesc ţigări electronice prezintă o dependenţă de nicotină mult mai accentuată şi au la fel sau mai puţine şanse de a renunţa la fumat ca şi persoanele care preferă tutunul. Studiul, publicat luni, a fost deja contestat de o serie de alţi cercetători , potrivit Reuters.

Studiul, apărut în revista Cancer, publicaţia de specialitate a Societăţii Americane pentru Cancer, ridică întrebări legate de eficienţa ţigărilor electronice în a ajuta fumătorii să renunţe la acest viciu. Dar această concluzie a fost contestată de alţi cercetători în domeniul tutunului şi dependenţei, care au spus că modul de selectare a pacienţilor incluşi în studiu a dus la o concluzie prestabilită.

Utilizarea ţigărilor electronice, care sunt dispozitive cu baterii ce produc vapori care conţin nicotină, pe care fumătorul îi inhalează, a crescut foarte mult în ultimii doi ani, dar există, de asemenea, o dezbatere aprinsă privind riscurile şi beneficiile acestora.

×
x close