2 minute de cititPublicat la 13:15 18 Iul 2014Modificat la 13:15 18 Iul 2014
Te-ai intrebat vreodata de ce oamenii se ingrasa pe masura ce imbatranesc sau de ce vederea este tot mai slaba? Aceste intrebari, dar si altele isi gasesc raspunsurile in schimbarile prin care trece corpul uman pe masura ce inaintea in varsta.
Iata ce trebuie sa stii despre cum se transforma corpul tau pe masura ce imbatranesti!
Corpul are nevoie de mai putina mancare
Organismul uman la varsta de 80 de ani are nevoie de 20% mai putina mancare decat corpul la varsta de 30 de ani. De ce? Pentru ca activitatea fizica scade pe masura ce imbatranim, iar metabolismul incetineste la randul sau, asadar nu mai ardem la fel de repede caloriile ingerate. De altfel, dupa varsta de 30 de ani multe persoane simt pe propria piele incetinirea metabolismului pentru ca, desi nu-si schimba nimic in regimul alimentar, depun kilograme. Totodata, pe masura ce imbatranim, corpul nu mai poate absoarbe anumiti nutrienti, acest fapt fiind favorizat si de aportul de medicamente.
Dupa 40 de ani, aproape toata lumea vede mai greu de aproape
Aproape toti oamenii trecuti de 40 de ani dezvolta presbiopie, o afectiune oculare care ingreuneaza vederea de aproape. Din acest motiv, multe persoane mai in varsta poate ochelari cand citesc sau indeparteaza de ochi meniul la cafenea.
Memoria nu are neaparat de suferit
Creierul ajunge la dimensiunea sa maxima la inceputul anilo 20, iar apoi incepe sa se micsoreze treptat. Totodata, si fluxul de sange la nivelul creierului este mai mic la persoanele varstnice decat la cele tinere. Insa asta nu inseamna ca orice om in varsta are probleme cu memoria. Dimpotriva, anumite aspecte ale gandirii si ale memoriei sunt chiar imbunatatite odata cu trecerea timpului. Astfel reusesc batranii sa isi aduca aminte ca exact acum 53 de ani se aflau in locul X, cu Y care purta o esarfa de culoarea W cumparata de la magazinul Z (ca exemplu). Totodata, uitarea nu este neaparat o problema, nici macar la varsta inaintare, daca nu depaseste o anumita limita. Spre exemplu, este normal ca, ocazional, sa nu stii unde ti-ai pus cheile. Problema adevarata apare cand nu stii la ce-ti folosesc cheile.
Auzul slabeste, mai ales in cazul vocilor de copii si de femei
Femeile si copii au, de regula, vocile mai inalte, iar aceste sunete sunt primele pe care persoanele care inainteaza in varsta nu mai reusesc sa le auda cu claritate. Pe parcurs ce imbatranim, perii din ureche care transmit undele catre creier isi pierd sensibilitate, din acest motiv persoanele in varsta au probleme de auz, chiar si in a distinge ca sunete “P” de “T”.