Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Ce mâncăm în post, astfel încât să nu acumulăm kilograme nedorite: „Nu trebuie să vedem postul ca pe o corvoadă”

Ce mâncăm în post, astfel încât să nu acumulăm kilograme nedorite: „Nu trebuie să vedem postul ca pe o corvoadă”

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 16:00 16 Noi 2024 Modificat la 16:00 16 Noi 2024
doua persoana masa vegetariana
Dr. Ruxandra Constantina a subliniat faptul că postul joacă un rol esențial pentru silueta noastră. Foto: Getty Images

Toamna este un anotimp care ne testează sănătatea și imunitatea, aducând variații de temperatură, zile mai scurte și expunere prelungită la colectivități și spații aglomerate. În aceste condiții, riscul de îmbolnăvire crește. Medicul Ruxandra Constantina a oferit, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN, câteva recomandări pentru a ne menține sănătoși și pentru a ne întări sistemul imunitar. De asemenea, medicul a subliniat importanța postului pentru sănătatea noastră, dar și pentru silueta noastră.

Legătura dintre post și imunitate

Dr. Ruxandra Constantina a subliniat faptul că alimentația corectă joacă un rol esențial în creșterea imunității, iar postul poate avea beneficii directe pentru sănătate și siluetă, dacă este ținut corespunzător.

"Postul, atunci când este privit cu moderație și cumpătare, poate contribui la detoxifierea organismului și la îmbunătățirea imunității. Nu trebuie să îl vedem ca pe o corvoadă. Este o ocazie de a ne elibera de poftele nesănătoase, cum sunt alimentele grase și dulciurile procesate", a explicat medicul.

Ce ar trebui să mâncăm în timpul postului

Alimentația din perioada postului trebuie să se bazeze pe preparate simple și sănătoase, inspirate din bucătăria tradițională, spune medicul. 

”Ar trebui să mâncăm cum mâncam înainte, în post, și cum mâncau bunicii noștri mâncarea gătită în casă. Avem supe, ciorbe de legume, tocăniță de legume, tocăniță de ciuperci, sarmalele de post, mămăligă. Putem folosi proteina vegetală pe care o avem în nuci, semințe oleaginoase sau leguminoase, mazăre, linte, năut. Putem folosi salatele asortate, colorate, cu ulei de măsline, cu semințe în ele și dulciurile de post, care sunt sănătoase, mult mai sănătoase decât cele din comerț”.

Beneficiile pentru sănătate

Pe lângă susținerea sistemului imunitar, această dietă ajută la reducerea inflamației, la detoxifierea organismului și la prevenirea adicției de alimente nesănătoase. De asemenea, moderația în consum asigură controlul greutății corporale, contracarând percepția că postul duce inevitabil la creștere în greutate.

Recomandare pentru sezonul rece

Pe lângă alimentație, putem lua însă și alte măsuri pentru întărirea imunității precum o hidratare corespunzătoare, odihna suficientă și activitatea fizică regulată. Toamna poate deveni, astfel, un moment oportun pentru a ne regândi obiceiurile și pentru a adopta un stil de viață mai sănătos.

×
x close